Kultúra

Krajské múzeum v Prešove? Takúto novinku sa tam rozhodli zaviesť

Zaujímavé informácie z Krajského múzea v Prešove. Pozrite si, akú novinku sa tam rozhodli zaviesť.

Ilustračný obrázok k článku Krajské múzeum v Prešove? Takúto novinku sa tam rozhodli zaviesť
Zdroj: TASR

V Krajskom múzeu v Prešove vychádzajú v ústrety nepočujúcim návštevníkom, pre ktorých pripravujú modernú formu prezentácie svojich expozícií formou videosprievodcu v posunkovej reči. Vedenie múzea prijalo ponuku DeafStudia, ktoré si vybralo práve expozície múzea v Rákocziho paláci. Projekt bude pokračovať v ďalších mestských domoch na Hlavnej ulici. Realizujú ho s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR na debarierizáciu kultúrnych inštitúcií v Prešovskom kraji pre sluchovo postihnutých.

Videosprievodca

Ako informovala riaditeľka prešovského krajského múzea Mária Kotorová, do múzea zakúpili dva tablety, ktoré umožnia prezentáciu videosprievodcu svojich expozícií v posunkovej reči. Prezentáciu pre nich vytvorilo DeafStudio, ktorého zámerom je odbúravanie bariér pre nepočujúcich v jednotlivých kultúrnych inštitúciách v Prešovskom kraji.

Videosprievodca nepočujúcim preloží nielen výklad sprievodcu v múzeu, ale aj výpovede, ktoré sa viažu k jednotlivým expozíciám.Ne­počujúcim postačí priložiť tablet ku QR kódu a videosprievodca sa spustí. Návštevníci múzea môžu použiť aj vlastné telefóny a iné zariadenia, ktoré sú vybavené čítačkou kódu.

Slávnostná prezentácia

Marek Kanaš zo spoločnosti DeafStudio uviedol, že na základe úspešnej realizácie projektu v Trnavskom kraji, kde sa zatiaľ takto aktivizovalo niekoľko múzeí, chcú teraz búrať bariéry pre sluchovo postihnutých aj v Prešovskom kraji. Zatiaľ sa im to podarilo v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni a v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči. Prešov bude ďalším miestom, kde chcú vyjsť v ústrety ľuďom s poruchami sluchu.

V Krajskom múzeu v Prešove je naplánovaná slávnostná prezentácia projektu Sprístupnenie kultúrnych aktivít pomocou technológie QR pre nepočujúcich návštevníkov v Prešovskom kraji – prvá časť už vo štvrtok 21. decembra. Podľa štatistických údajov žije na Slovensku približne 200 000 sluchovo postihnutých ľudí, nepočujúcich približne 12 000 a počet ľudí, ktorí ovládajú slovenský posunkový jazyk, je zhuba dvojnásobný, okolo 24 000.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM