Ľubomír Hudačko Rôzne

Kraj schválil záverečný účet a financie na opravy ciest: Ujde sa aj pre Solivarskú ulicu

Prešovský krajský parlament schválil záverečný účet samosprávneho kraja za rok 2013 a nové rozpočtové opatrenie v tomto roku, kde odsúhlasili viac ako 1,66 milióna eur na opravy ciest II. a III. triedy. Najväčšie finančné prostriedky pôjdu aj do oblasti Solivarskej ulice v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Kraj schválil záverečný účet a financie na opravy ciest: Ujde sa aj pre Solivarskú ulicu
Zdroj: TASR

Kraj má stále v rezerve aj päť miliónov eur na umorenie investičného úveru, ktorý čerpajú na predfinancovanie europrojektov.

Rok 2013 bol zložitý

„Vlaňajší rok PSK skončil s prebytkom hospodárenia v objeme viac ako 4,7 milióna eur s tým, že zostatok finančných prostriedkov, ktorý bol prevedený do rezervného fondu, tvorí viac ako 12 miliónov eur,“ uviedla vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Rok 2013 bol podľa nej veľmi zložitý, lebo podielová daň z príjmov fyzických osôb bola z 23,5 percenta znížená na 21,9 percenta, čo pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) predstavuje výpadok zhruba päť miliónov eur. Ďalším problémom bolo memorandum, kde sa zaviazali znížiť výdavky o viac ako 5,6 milióna eur.

Zmenou legislatívy, kde vyššie územné celky musia preniesť všetky účty do štátnej pokladnice, môže totiž nastať situácia, že v banke, kde v prípade otvorenia účtu mal PSK lepšie úverové podmienky, už toto platiť nebude. Preto PSK zvažuje buď splatenie tohto päťmiliónového úveru, alebo hľadanie inej banky, ktorá by mu poskytla úver za výhodnejších podmienok aj bez otvorenia účtu. Aj po splatení úveru by však na rezervnom fonde ostala suma viac ako 54 000 eur.

Najväčšie prostriedky aj na Solivarskú

Ako uviedla Holíková, hneď po prerokovaní záverečného účtu bol predložený návrh na úpravu rozpočtu v tomto roku. Predmetom bolo použitie finančných prostriedkov z rezervného fondu napríklad na opravy ciest. "Ide o druhú etapu odstraňovania havarijných stavov na cestách II. a III. triedy, kde len nahradzujeme vypadnuté projekty, ktoré nám neprešli cez Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ povedal riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák.

Najväčšie finančné prostriedky pôjdu do oblasti Šarišské Čierne – Kurimka, Široké – Hrabkov, Prešov Solivarská ulica, Poprad – Spišská Belá a Poprad – Poprad Stráže.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM