Samospráva

Kosenie verejnej zelene v meste Prešov: TOTO sa podľa radnice zmení!

Jarné obdobie so sebou prináša aj zmenu údržby mesta, čo v týchto dňoch znamená predovšetkým kosenie trávnatých plôch popri cestách a v meste.

Ilustračný obrázok k článku Kosenie verejnej zelene v meste Prešov: TOTO sa podľa radnice zmení!
Foto: Boris Macko

Mesto Prešov registruje viacero podnetov zo strany občanov, ktorí reagujú na stále nepokosené plochy. „Radi by sme v tejto súvislosti uviedli, že dôvodom bolo predovšetkým počasie, ktoré od začiatku mája bolo prevažne daždivé a nebolo možné kosbu vykonávať. Aktuálne už je ukončená tzv. líniová kosba, teda popri cestách sa odstránila vysoká tráva brániaca vo výhľade na križovatkách ciest, aby boli vytvorené podmienky pre bezpečnú a bezproblémovú premávku,“ uviedla prešovská radnica.

Kosba vnútroblokov

S kosbou vnútroblokov sa začalo v uplynulom týždni, pričom ju vykonáva spoločnosť, ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže. Radnica uviedla, že kosiť sa začalo na najväčšom sídlisku Sekčov, pokračovať sa bude na Sídlisku III, Sídlisku II smerom do centra mesta a zároveň sa bude kosiť aj sídlisko Šváby a ostatné lokality mesta.

Magistrát doplnil, že hlavným zámerom verejnej súťaže bolo nastaviť nové podmienky tak, aby údržba fungovala efektívnejšie. Čo sa zmení?

Zámerom je predovšetkým zvýšiť počet kosieb – ak sa doteraz kosilo 3-krát v roku, v nasledujúcom ročnom zmluvnom období má mesto zámer kosiť 4-krát a viac. „Pri súťažných podmienkach sa prihliadalo aj na mulčovanie trávnikov, vzhľadom na to, že chceme vrátiť živiny späť do pôdy. Vhodnou kosbou podporíme rozmanitosť druhov rastlín,“ uviedla prešovská radnica.

V tomto roku sa oddelili služby „Kosenie verejnej zelene na území mesta Prešov“ a „Údržba verejnej zelene na území mesta Prešov“, čo doteraz spoločnosť vykonávala zároveň a podľa radnice sa to ukázalo ako neefektívne. Verejné obstarávania sa vypísali na každú službu zvlášť.

„Pribudnú plochy, kde sa bude kosiť len 2-krát v roku. Tieto plochy (lúky) budú označené informačnými tabuľami a vzniknú v okrajových častiach mesta. Dôvodom je, že zeleň funguje ako klimatizačná jednotka. Stabilizuje mestskú klímu, teda vďaka nej nedochádza k extrémnym teplotným výkyvom. Trávniky, ako aj dreviny, zvyšujú vlhkosť vzduchu a ten sa potom príjemnejšie dýcha. Veľkoplošnou kosbou v jednom termíne by prišli o potravu vtáky, ktoré žijú medzi nami. Prírode blízka údržba zelene podporuje opeľovačov v meste ako sú včely, ktoré potrebujú kvitnúce lúky a pod,“ uviedol magistrát.

Plochy prirodzenej zelene

Ten dodal, že novinky, ktoré mesto v rámci služby kosenia trávnatých plôch a starostlivosti o dreviny zaviedlo, tieto činnosti zefektívnia. Doplnil, že mesto tak bude pravidelne udržiavané, ale zároveň sa vytvoria aj plochy prirodzenej zelene, ktoré stabilizujú mestskú klímu.

A pozrite si aj to, ako na Spišskom hrade spevňujú bralo horozlezci. Kliknite si video.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM