Správy

Koronavírus: Pridelenie rúška ohrozená skupina obyvateľov potvrdzuje podpisom

Mesto Prešov pokračuje v distribúcii ochranných rúšok pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Pridelenie rúška ohrozená skupina obyvateľov potvrdzuje podpisom
Zdroj: Mesto Prešov

Po senioroch prišli na rad ľudia z marginalizovaných rómskych komunít a bezdomovci. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Ohrození Rómovia

„Počas uplynulého týždňa sme rozdali tisícky rúšok seniorom, pre ktorých je šíriaci sa nový koronavírus najviac nebezpečný. Išlo najmä o látkové rúška, ktoré svojim klientom ušili pracovníčky denných centier, stacionárov a zariadení pre seniorov.“

„Rúška dostali aj starší ľudia, ktorí žijú sami a nedokážu si ich zaobstarať. S ich roznášaním aj naďalej pomáhajú mestskí policajti a dobrovoľníci,“ uviedol Tomek.

Ohrozenou skupinou sú podľa Tomeka aj Rómovia z lokality K starej tehelni. Mesto preto v snahe chrániť pred nákazou ostatných obyvateľov zabezpečilo zásielku 360 látkových rúšok aj pre nich.

„Mestskí policajti ich odovzdali pracovníkom miestneho komunitného centra, ktorých úlohou je teraz zabezpečiť osvetu medzi obyvateľmi tejto lokality. Budú im vysvetľovať, prečo je dôležité chrániť si tvár rúškom a ako sa majú správne starať o ich údržbu.“

„Následne budú rúška rozdávať tým, ktorí ich ešte nemajú, pričom každý, kto takéto rúško dostane, musí potvrdiť jeho prevzatie svojím podpisom, aby sme predišli prípadnému spochybňovaniu tejto pomoci.“

„Ďalších 100 rúšok odovzdajú príslušníci mestskej polície v Nízkoprahovom dennom centre na Ulici Pod Táborom,“ povedal Tomek s tým, že jeho pracovníci budú postupovať pri rozdávaní rúšok rovnakým spôsobom.

Objednali ďalšie

Okrem bezplatne vyrobených rúšok mesto Prešov objednalo 2 850 kusov látkových rúšok, ktoré sú vhodné na opakované použitie, v hodnote 7 044 eur s DPH. Pomocnú ruku podal aj Slovenský Červený kríž, OZ Podaj ďalej a rôzni jednotlivci.

Seniori starší ako 70 rokov sa môžu naďalej obrátiť na pracovníkov Mestského úradu v Prešove, ktorí im v prípade potreby rúška zabezpečia.

Mesto podľa Tomeka oslovilo aj všetkých miestnych neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, miestne seniorské organizácie a všetkých zamestnancov mestského úradu, aby kontaktovali radnicu v prípade, že vedia o senioroch, ktorým chýbajú rúška a nevedia si ich sami ušiť.

V obrazoch nájdete zábery na to, ako v Košiciach a Poprade v týchto jarných dňoch nasnežilo.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Jarné sneženie v Košiciach a Poprade
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM