Ľubomír Hudačko Futbal

KONIEC: Tatran vypadáva do 2. ligy. Rozhodol o tom sporný pokutový kop

Je dobojované. Dramatické vyvrcholenie Corgoň ligy v rámci záchrany mohli vidieť diváci v Prešove, kam v podstate v rovnakej pozícii pricestovala Trnava. O výsledku 0:1 a zostupe zelenobielych rozhodla sporná penalta z prvého polčasu.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC: Tatran vypadáva do 2. ligy. Rozhodol o tom sporný pokutový kop
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Je dobojované. Dramatické vyvrcholenie Corgoň ligy v rámci záchrany mohli vidieť diváci v Prešove, kam v podstate v rovnakej pozícii pricestovala Trnava. O výsledku 0:1 a zostupe zelenobielych rozhodla sporná penalta z prvého polčasu.

Ten veľa futbalovej krásny neponúkol, no od existenčného duelu sa iné ani očakávať zrejme nedalo. Od úvodných minút mali loptu na kopačkách častejšie hostia a vytvorili si menší tlak. Pred Diviša sa však dostávali len nakopávanými loptami, jednu však napríklad musel po Janečkovej strele brankár zneškodniť. Obrane občas narobili problémy aj rôzne skrumáže a projektily z druhej vlny. Aj preto to pred bránou zelenobielych neraz horelo.

V 7. minúte sa rútil do šance pre zmenu domáci Gergel, ale pred ním včas zasiahol Rusov. Po štvrťhodine hry sa strelou prezentoval Krob, no aj keď mieril vedľa, roztlieskal takmer plné tribúny. V 26. minúte sa zrazu červenalo pred očami Kolbasa. Zákrok na prenikajúceho Schranza ocenil rozhodca aj pokutovým kopom a ten Vlasko s prehľadom premenil. Dovolil si dokonca dloubák a lá Panenka a bolo 0:1.

Po polhodine hry vyrazil Rusov tvrdú strelu Gergela, skóre sa teda nemenilo. V 37. minúte mohol pridať druhý gól Vlasko, ale Diviša nepríjemnou jedovkou tentoraz nenachytal. Následne si domáci vybojovali priamy kop, ale Novákova krásna strela opečiatkovala len brvno. V závere polčasu sa ešte prezentoval tvrdou strelou Vyskočil, ale Diviš opäť vyrazil. Do kabín sa tak šlo za tesného stavu pre hostí.

Po zmene strán vybehol na trávnik namiesto Jacka Jakovlev a očakávala sa poriadna tlačenica pred bránou Rusova. Hneď v 50. minúte mal blízko k vyrovnaniu Lipták, ale hlavičkou mieril nad spojnicu. O dve minúty sa sily na ihrisku vyrovnali, pretože unikajúceho Nováka fauloval Karhan a dostal červenú kartu. Pod sprchy tak šiel aj on, ale Tatran získal zo situácie na rozdiel od súpera len priamy kop. Z neho Rusov vrásky na čele mať nemusel.

V 54. minúte zo štandardky pre zmenu pálil Krob a Rusov len končekmi prstov vytlačil loptu na roh. Ten istý hráč potom brankára už o pár minút nezamestnal, pretože mieril z druhej vlny vedľa. Zrazu bolo domácich plné ihrisko, k šanciam ich hnal aj takmer vypredaný štadión. Obrana zelenobielych sa však musela mať na pozore hlavne pri nebezpečnom Vlaskovi. Ten ich vykrúcal z každej strany a Diviš sa neraz musel obracať po jeho nepríjemných strelách.

Hra prebiehala v elektrizujúcej atmosfére, ktorú Tatran nezažil už veľmi dlho a ani zrejme už minimálne rok ani nezažije. Gól nedal ani v 81. minúte Poliaček, pretože pálil len do priestoru, kde brankár číhal. V závere mali Bubenkovci len zúfalý tlak, ktorý však obrana vždy zlikvidovala a umne si so situáciami pred Rusovom poradila. Keď hlavičkou nedal v nadstavenom čase vo veľkej šanci po centri Nováka kapitán Petráš, bolo rozhodnuté. Oslava 115. výročia klubu teda má pre Tatran trpkú príchuť.

História sa teda opakuje; aj pred 11 rokmi mal Prešov v poslednom zápase proti Košiciam všetko vo svojich rukách. Stačil mu na záchranu bod a dokonca vyhrával po polčase 1:0. Lenže napokon sa tešili zo záchrany Košičania a podobné to bolo aj proti Trnave v aktuálne ukončenej sezóne. Pokutový kop rozhodol o tom, že tri body a teda záchranu si vybojovala Trnava, aj keď Prešovu stačila remíza. Prvoligovú príslušnoť koňarov vystrieda druhá najvyššia súťaž, do medzi elitu sa vracia Dunajská Streda.

Vladimír Ekhardt, tréner Trnavy: "V prvom rade by som chcel poďakovať môjmu mužstvu, že sme zvládli tento veľmi náročný zápas. Lebo nás už všetci odpisovali – v novinách, na internete, už nám posielali truhly, parte. Ale ja som veril v toto mužstvo, že nemôžeme byť najhorší. Mali sme obrovskú smolu v predošlých zápasoch. Porážali sme sa vlastnými gólmi, nepochopiteľne sme nezvládli doma zápas s Banskou Bystricou po ktorom sme už mohli byť zachránení. Ale nakoniec sa našlo v chlapcov toľko síl aj futbalového kumštu, keďže sme v prvom polčase boli lepší a zápas dotiahli do víťazného konca. Ešte raz veľká vďaka.“

Jozef Bubenko: "O zápase rozhodla penalta. Nie je to prvýkrát, čo proti Prešovu sa pískala penalta, nie je to prvýkrát čo sme mali vylúčeného hráča, nie je to prvýkrát, že Trnava stále hrá presilovku. Taký je futbalový život. Zápas sme nezačali dobre, mali sme zlých prvých 20 minút a potom to bolo celé také rozhárané. Gól, ktorý sme potrebovali streliť sme nestrelili. Preto sme žiaľbohu ostali na tom poslednom mieste.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM