Milan Jusko Rôzne

Koniec prázdnin v Prešove: Do škôl zamierilo 7 341 žiakov

Každoročne sa začiatkom septembra otvárajú brány škôl. Ani tento rok to nie je inak. V základných i materských školách pribudne viac detí, ako minulý rok. Pozornosť musia zvýšiť i vodiči.

„Tohtoročný začiatok školského roka by malo brány škôl prekročiť 7 341 žiakov, z toho 847 zasadne do školských lavíc po prvýkrát, “ uviedol vedúci oddelenia školstva MsÚ v Prešove Peter Haas. Ako dodal, v minulom školskom roku 2011/2012 sa v prešovských školách vzdelávalo 7 274 žiakov, z toho 844 prvákov. Celkový počet žiakov základných škôl je teda oproti minulému školskému roku vyšší o 67 žiakov.

**„Pri zápise v januári 2011 sa zapísalo do ZŠ 936 prvákov, no nastúpilo ich takmer o 90 menej, jednak preto, že niektorí rodičia ešte požiadali o odklad povinnej školskej dochádzky, no aj preto, že niektorí rodičia zapísali deti na viacero škôl, “ **vysvetlil vedúci školstva. Podľa jeho slov bude mať na základe údajov tento rok najviac žiakov ZŠ Čs. armády (2011/2012 – 1002 žiakov, 2012/2013 – 1019 žiakov), najmenej žiakov ZŠ Važecká (2011/2012 – 329, 2012/2013 – 317).

Celkový počet sa však mierne zvýšil nielen v našich základných, ale aj materských školách. **„V dvadsiatich materských školách bolo v minulom školskom roku 2535 detí, po zápise v marci 2012 bol počet pre nový školský rok 2555 detí. Definitívne počty detí a žiakov v školstve pre potreby financovania sa však zaznamenávajú vždy k pätnástemu septembru, “ **upozornil na záver Haas.

Pondelok nám teda prešovskí školáci s množstvom zážitkov a príhod z prázdnin prekročia brány našich škôl, na čo budú dohliadať príslušníci polície. „Tak ako začiatkom každého školského roka posilňujeme hliadkovú činnosť hlavne v blízkosti školských a predškolských zariadení nielen v prvý deň ale po celý týždeň, “ uviedol k pondelkovému nástupu Ján Andrejko, náčelník Mestskej polície v Prešove. Ako vysvetlil, hliadky MsP a po dohode, aj štátnej polície, budú monitorovať tento priestor až do budúceho piatka. „Budeme dbať na to, aby si deti, ktoré v pondelok nastúpia po prázdninách ešte hravé, pomaly zvykli na dodržiavanie určitých pravidiel, “ doplnil náčelník MsP.

Príslušníci mestskej i štátnej polície tak budú dohliadať vo väčšej miere na dopravnú disciplínu pri školách a škôlkach a rovnako tak na križovatkách, kde je najväčšia frekvencia pohybu detí.

prešov24/MsÚ text: Veronika Kmetóny Gazdová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM