Ľubomír Hudačko Rôzne

Kolégium v Prešove rajom pre fajnšmektrov vína: Začína 19. ročník Muvina 2014

Jednou z prestížnych aktivít Múzea vín v Prešove je každoročné organizovanie dvojdňovej súťažnej prehliadky vín Muvina, ktorá sa stala pre výrobcov vína jednou z najdôveryhodnejších prehliadok. Devätnásty ročník tohto podujatia úspešne odštartoval v priestoroch prešovského Kolégia.

Ilustračný obrázok k článku Kolégium v Prešove rajom pre fajnšmektrov vína: Začína 19. ročník Muvina 2014
Zdroj: TASR

Tento ročník si „zmeria“ svoje chute, vône, vzhľad, jemnosť či iné kvality viac ako 400 druhov vín všetkých kategórií, konkrétne vína biele, ružové a červené, vína šumivé, likérové, ako aj vína „spod kožky“.

„Prichádzajú k nám vína z celého sveta, pozývajú sa odborníci – enológovia z rôznych štátov, aby degustovali vína a ocenili ich medailami, každá komisia pozostáva z 5 členov, základnou zásadou hodnotenia je anonymita,“ uviedol organizátor Dušan Hažír z Múzea vín v Prešove. Ako dodal, hodnotí sa 100 bodovým systémom, ktorý je odporúčaný Medzinárodnou organizáciou pre vinič a víno (O.I.V.) so sídlom v Paríži pre medzinárodné konkurzy. "Už niekoľko rokov sa súťaž koná pod patronátom O.I.V. , čo jej určite pridáva na prestíži,“ zdôraznil D. Hažír. Hlavne pre domácich výrobcov tak podľa jeho slov existuje vynikajúca možnosť konfrontácie svojich kvalít s absolútnou svetovou špičkou.

Na otvorení sa účastníkom tohto ročníka prihovoril úvodným slovom aj významný hosť Fedor Malík, ktorý ich oboznámil s prísnymi pravidlami. Každý ročník nesie v sebe aj povinnosť udeliť víťazné medaily, Organizačný výbor medzinárodnej prehliadky MUVINA 2014, rešpektujúc odporúčania O.I.V. v Paríži, sa zaviazalo neudeliť z celkového počtu súťažných vín viac ako 30% medailí. „Každá kategória tak bude mať v závere súťaže svojho víťaza,“ dodal na záver D. Hažír.

Začiatkom každého roka začínajú podľa slov organizátora prípravy na nový ročník rozposielaním prihlášok so štatútom k jednotlivým výrobcom. Tí môžu do konca mája prihlásiť svoje vína na adrese organizátora a po zaplatení štartovného poplatku sú vína zaradené do konkurzu, ktorý sa vždy koná v priebehu júna. Po ukončení konkurzu a vyhodnotení výsledkov sa pripravujú medaily a diplomy pre úspešných výrobcov. V priebehu septembra sa koná slávnostný večer s odovzdávaním cien víťazom. Súčasťou tohto večera je každoročne aj aukcia víťazných vín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM