Ľubomír Hudačko Rôzne

Knižnice v kraji zvažujú rázne kroky proti čitateľom: Sú neporiadni a nevracajú knihy!

Prešovský samosprávny kraj má vo svojej pôsobnosti 7 regionálnych knižníc, tie v roku 2013 zaevidovali spolu 42 500 čitateľov, z nich je viac ako 14 000 detí. Knižnice však bojujú najmä s neporiadnymi čitateľmi, voči ktorých zvažujú dokonca právne kroky.

Ilustračný obrázok k článku Knižnice v kraji zvažujú rázne kroky proti čitateľom: Sú neporiadni a nevracajú knihy!
Zdroj: TASR

Podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Veroniky Fitzekovej sa v kraji nachádza 410 verejných knižníc, v Prešove je to Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove s krajskou metodickou pôsobnosťou.

„Napriek tomu, že v našom kraji máme najviac biblioboxov na jednoduché vrátenie kníh, knihy nám čitatelia nevracajú načas, ťažké je vymôcť požičané knihy. Často užívatelia nereagujú na pripomienky ani upomienky. Neuvedomujú si hodnotu vypožičaných dokumentov, ani to, že požičané treba vrátiť. Nie je to len problém Prešova, ale všetkých knižníc,“ uviedla riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skalková.

Ďalej uviedla, že aj tento rok plánujú knižnice počas Týždňa slovenských knižníc, ktorý sa uskutoční netradične až prvý aprílový týždeň (31. 3. – 6. 4.), zaviesť amnestie na pokuty, no po jeho skončení zvažujú aj razantnejšie opatrenia, ako napríklad zverejňovanie mien tých, ktorí knihy nevrátia a možno aj právne kroky. Knižný fond všetkých regionálnych knižníc tvorí viac ako 786 000 dokumentov – knihy, viazané periodiká, CD nosiče, mapy, či hudobniny. Najrozsiahlejší knižný fond – vyše 220 000 kusov, eviduje práve prešovská knižnica.

Prešovský samosprávny kraj na činnosť knižníc v minulom roku vynaložil zo svojho rozpočtu 1,6 milióna eur. Ďalšie financie získali knižnice z grantových schém a vlastných tržieb – takmer 280 000 eur. Kraj v minulom roku zlepšil existenčné podmienky regionálnych knižníc – po viacerých rokoch provizórií získala nové dôstojné sídlo Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, začala sa rekonštrukcia knižnice vo Svidníku a predovšetkým veľká modernizácia knižnice v Poprade.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM