Ľubomír Hudačko Správy

Kedy nastúpi do práce hlavný kontrolór Ernst? Primátorka Turčanová prehovorila...

Téma hlavný kontrolór Prešova rezonuje v meste aj v roku 2015. Čerstvý verdikt súdu, že Ernstovi funkcia naďalej trvá zobrala na vedomie aj primátorka Andrea Turčanová. Prehovorila o tom, kedy Ernst do práce nastúpi.

Ilustračný obrázok k článku Kedy nastúpi do práce hlavný kontrolór Ernst? Primátorka Turčanová prehovorila...
Zdroj: TASR

Andrea Turčanová si chce pozvať na úrad hlavného kontrolóra mesta Prešov Alexandra Ernsta, ktorý vyhral spor o jeho funkciu vo štvrtok na Krajskom súde v Prešove.

Chce sa s ním dohodnúť na termíne jeho nástupu do práce i na tom, ako mu bude vyplatená mzda za čas, keď svoju funkciu vykonávať nemohol.

Jeho plat bol 1989 eur

„Čakali sme na rozhodnutie Krajského súdu a ja ho v plnej miere rešpektujem. Dohodli sme sa s právnikom, že pripraví dohodu s podmienkami, za akých Alexander Ernst nastúpi do práce, ako sa mu bude vyplácať ušlá mzda i to, ako sa mu započíta záloha, ktorú dostával mesačne,“ uviedla Turčanová.

Tiež vyhlásila, že nemieni čakať na doručenie rozhodnutia súdu, takže termín nástupu bude len na ich dohode. Mesto sa nebráni ani vyplateniu mzdy hlavného kontrolóra v tej výške, v akej má nárok, tiež bude potrebné doplatiť aj odvody. Ernst na základe predbežného opatrenia súdu mal každý mesiac do rozhodnutia súdu dostávať 500 eur, avšak jeho plat bol predtým 1989 eur.

Je rada

Na otázku, prečo nový právnik mesta trval na zákonnosti konania bývalého štatutára mesta Pavla Hagyariho, keď jej názor v minulom volebnom období ako poslankyne bol, že konal nad rámec zákona o obecnom zriadení, odpovedala, že si nevedela predstaviť, aby mesto po roku len tak ustúpilo od sporu.

Navyše, podľa právnej analýzy, ktorú si dala vypracovať, sa nemohla s hlavným kontrolórom ani mimosúdne dohodnúť, pretože okresný súd rozhodol, že nie je naďalej hlavným kontrolórom a ak by sa s ním dohodla na opaku, porušila by zákon a konala by nad rámec svojich právomocí. Uviedla, že je rada, že Krajský súd de facto potvrdil jej názor ešte z minulého roka. Ernst sa ešte po vynesení rozsudku vyjadril, že do práce nastúpi hneď, ako ho mesto vyzve. Po tom, čo mesto rok nemalo hlavného kontrolóra, ho podľa primátorky čaká obrovské množstvo práce.

Súd rozhodol, že Ernstovi funkcia trvá

Aj napriek tomu, že na útvare hlavného kontrolóra pracuje päť úradníčok, mesto nemalo stanovisko hlavného kontrolóra ani k záverečnému účtu za rok 2013, ktorý schvaľovalo v lete 2014, ani k rozpočtu mesta na rok 2015 schválenému len nedávno.

Bývalý primátor mesta Prešov Pavel Hagyari kontrolórovi vo februári 2014 listom oznámil, že jeho funkcia zanikla. Dôvod bol ten, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl predpísaným spôsobom. Exprimátor to zistil v januári minulý rok na základe anonymného listu. Hlavný kontrolór však obvinenia odmietal. Okresný súd dal v septembri 2014 v spore za pravdu Hagyarimu ako štatutárovi mesta a zamietol, že by výkon funkcie či pracovný pomer Ernsta s mestom trval. Krajský súd v Prešove vo štvrtok rozhodol, že funkcia hlavného kontrolóra u Ernsta stále trvá.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM