Ľubomír Hudačko Rôzne

Keď má meniny Florián, oslavuje aj Prešov: 10 (ne)známych faktov o rovnomennej bráne

Mnohí z nás ňou prechádzajú možno aj každý deň. O Floriánovej bráne je zaujímavých viacero faktov. Práve 4. mája "oslavuje" svoje meniny.

Ilustračný obrázok k článku Keď má meniny Florián, oslavuje aj Prešov: 10 (ne)známych faktov o rovnomennej bráne
4
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Je vyzdobená vianočným osvetlením, aj keď je v kalendári jar či leto. Denne ňou prechádzajú tisícky ľudí a púta pozornosť aj svojimi ornamentmi.

Práve 4. mája Floriánova brána v Prešove tak trochu oslavuje, keďže meniny má sv. Florián. O týchto zaujímavostiach z knihy Sprievodca po historickom Prešove informuje na svojej webstránke KOCR Severovýchod Slovenska a mesto Prešov.

1) Floriánova brána bola postavená v prvej polovici 15. storočia ako súčasť nových hradieb na západnej strane mesta, pozdĺž ktorých vznikla ďalšia ulica – Baštová ulica.

2) Z vonkajšej strany boli tieto hradby chránené vodnou priekopou, napájanou vodou z mlynského jarku.

3) Samotná brána bola chránená štvorhrannou vežou, ktorá bola vysunutá do priekopy, a menšou predsunutou záštitou na druhej (západnej) strane priekopy.

4) Prvýkrát bola prestavaná pravdepodobne v roku 1673, resp. v nasledujúcom roku, a to na príkaz cisárskeho veliteľa mesta, ktorý z obavy pred povstalcami musel dať nanovo vybudovať všetky zničené časti hradieb. Vzhľadom na rozvoj bojovej techniky bola brána prebudovaná na ucelený bastión s mohutnou delovou baštou s priestormi vyplnenými zeminou.

5) K ďalšej významnej prestavbe brány došlo v 2. polovici 18. storočia, keď bol zrušený hlavný mestský kanál a na jeho mieste bol vytvorený priechod s valenou klenbou. Súčasne bola brána zvýšená a bolo upravené aj jej priečelie.

5) Ešte rozsiahlejšia prestavba brány sa uskutočnila v r. 1808. Vtedy už bol úplne zrušený jej obranný charakter. S oboma priľahlými časťami hradbového múru bola adaptovaná na účely novovzniknutej mestskej nemocnice, o ktorú sa najviac zaslúžil mestský lekár Samuel Krieger.

6) Prostriedky na nemocnicu získaval dobročinnými zbierkami na spoločenských podujatiach Prešovčanov a divadelnými predstaveniami prešovských ochotníkov.

7) Po ukončení prestavby bola priamo nad priechodom brány umiestnená kaplnka sv. Floriána, na východnej fasáde bol vytvorený vstupný portál, boli zväčšené obidve okná na poschodí a celá fasáda bola ukončená veľkým volutovým štítom.

8) Zväčšením okien bol poškodený pôvodný latinský nápis, ale aj nástenná maľba zobrazujúca sv. Floriána. V roku 1915 bola táto maľba takmer úplne zničená a nahradená novou podobou svätca, v prevedení prešovského maliara Maxa Kurtha.

9) Sv. Floriána prešovský maliar zobrazil v typickom ikonografickom stvárnení, teda s vojenskou prilbicou, s práporcom pri hasení požiaru, v pozadí so siluetami farského a františkánskeho kostola, ako aj budovou evanjelického kolégia.

10) Celá kompozícia diela je o to zaujímavejšia, že ju autor vytvoril podľa starej barokovej grafickej predlohy. Poslednou rozsiahlou prestavbou Floriánovej brány došlo v roku 1979. V r. 1973 bola na západnej fasáde odhalená pamätná tabuľa, označujúca pôvodné miesto prešovskej mestskej hvezdárne.

zdroj: KOCR Severovýchod/Spri­evodca po historickom Prešove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM