Ľubomír Hudačko Správy

Kauza kontrolór pokračuje: Na podporu Alexandra Ernsta už mestom koluje petícia

Mesto Prešov nemá od februára hlavného kontrolóra. Primátor Pavel Hagyari mu listom oznámil, že jeho funkcia zanikla ešte v auguste minulého roka v dôsledku toho, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Kauza kontrolór pokračuje: Na podporu Alexandra Ernsta už mestom koluje petícia
Zdroj: Dnes24.sk

Zistil to v januári na základe anonymného listu. Hlavný kontrolór Alexander Ernst však obvinenia odmieta. Na podporu kontrolóra už po meste koluje aj petícia.

Viac ako 300 podpisov

„Na petícii sme sa zhodli pred štyrmi dňami. Ihneď sme sa ako petičný výbor dohodli aj na znení. Žiadame primátora mesta, aby umožnil riadne zvolenému kontrolórovi mesta Prešov vykonávať kontrolu hospodárenia a nakladanie s financiami a majetkom mesta. Nie je v tom nič zlé, len túžba Prešovčanov,“ uviedol člen petičného výboru Dušan Dajča.

Dôvodom spísania petície je podľa Dajča skutočnosť, že primátor bleskovým konaním zabránil kontrolórovi vykonávať funkciu a toto si mesto ani on dovoliť nemôže. Za tri dni vyzbieral petičný výbor viac ako 300 podpisov a petíciu podpísali aj dvaja poslanci mestského zastupiteľstva.

Hlava mesta o petícii

Primátor Pavel Hagyari sa vyjadril, že petícia je organizovaná členmi politickej strany, ktorej súčasťou je aj bývalý kontrolór Alexander Ernst. „Nechal som vypracovať dve komplexné právne analýzy, ktoré hovoria o tom, že bol porušený zákon a funkcia zanikla zo zákona, nie mojím rozhodnutím. Uvedomujem si, že uvedený zákon je neprimerane prísny a nepozná žiadnu výnimku či zmäkčujúce ustanovenia, čo mi je ľúto. Ak by som však na to pristúpil, bolo by to znakom toho, že zákon platí len pre bežných ľudí a pre politických vyvolencov nie. S týmto ja nesúhlasím,“ vyhlásil Hagyari.

Poslanci sa problémom hlavného kontrolóra zaoberali aj na februárovom zastupiteľstve, no neschválili uznesenie na vyhlásenie nového výberového konania. Zaviazali však primátora, aby na najbližšie zastupiteľstvo pripravil materiál, ako budú v meste prebiehať kontrolné mechanizmy bez kontrolóra. Petičný výbor však chce žiadať o inšpekcie a previerky hospodárenia mesta hneď niekoľko štátnych orgánov.

Bude žiadať vládny audit v meste a v spoločnosti Technické služby. Chce tiež vykonanie kontrol Najvyšším kontrolným úradom, Ministerstvom financií SR, Úradom pre verejné obstarávanie. Požaduje tiež dozor orgánov prokuratúry nad zachovávaním zákonnosti v meste. Primátor si myslí, že v prípade vyhlásenia novej voľby by došlo k vyriešeniu tejto otázky v priebehu niekoľkých týždňov a mesto by malo nového kontrolóra rýchlo, poslanci však tento návrh vo februári neschválili.

foto: Msú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM