Ľubomír Hudačko Správy

Kauza kontrolór: Ľudia ďalej podpisujú petíciu za Ernsta, chystá sa však voľba nového

Občania, ktorí zbierajúci podpisy v petícii na podporu prešovského hlavného kontrolóra Alexandra Ernsta, už majú 892 podpisov. Ernstovi podľa primátora Pavla Hagyariho zanikol mandát ešte v auguste minulého roka. Hlavný kontrolór sa obrátil aj na súd, ktorý vydal predbežné opatrenie v tejto veci.

Ilustračný obrázok k článku Kauza kontrolór: Ľudia ďalej podpisujú petíciu za Ernsta, chystá sa však voľba nového
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Prešov nemá od februára hlavného kontrolóra potom, čo mu primátor listom oznámil zánik jeho funkcie, keďže sa do 30 dní od nástupu nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl. Ernst to popiera.

„Súd mal za to, že dôvody, ktoré som mu oznámil, sú správne. Nerozhodoval ešte, čo sa týka samotnej žaloby. Stotožnil sa však s niektorými mojimi argumentmi a zaviazal mesto platiť mi aspoň časť mzdy, to je 500 eur mesačne,“ povedal Ernst. Podľa riaditeľa Sekcie vnútornej správy a verejných činností Mestského úradu v Prešove Maroša Handza požadoval kontrolór od súdu schválenie finančnej náhrady vo výške 1400 eur, no súd rozhodol o 500 eurách. Mesto sa voči tomuto rozhodnutiu neodvolalo, pretože podľa Handza nejde o osobnú pomstu, ani mu nechcú strpčovať toto obdobie, tieto financie mu preto vyplácať budú.

Na mestskom úrade podľa prednostky Kataríny Kirety prebiehajú kontroly normálne. Zamestnankyne útvaru hlavného kontrolóra ich momentálne vykonávajú v Technických službách mesta Prešov a v Materskej škole na Zemplínskej ulici. Aj Ernst potvrdil, že pracujú ešte na základe jeho poverení z januára tohto roka. Podľa prednostky až nový kontrolór rozhodne o tom, či výsledky kontrol podpíše, a teda ich ukončí.

Členovia petičného výboru chcú zbierať podpisy na petíciu do konca marca a pár dní pred rokovaním mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na pondelok 31. marca, odovzdať petíciu na podateľni mestského úradu. Prednostka potvrdila, že jedným z bodov rokovania zastupiteľstva bude aj voľba nového hlavného kontrolóra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM