Ľubomír Hudačko Správy

Kauza hlavný kontrolór: O čo žiadajú poslanci hlavu mesta?

Prešovskí mestskí poslanci schválili uznesenie, v ktorom žiadajú primátora Pavla Hagyariho, aby umožnil hlavnému kontrolórovi Alexandrovi Ernstovi nerušene vykonávať jeho funkciu. Poslanci chceli nového kontrolóra schváliť už pred týždňom, ale pre protest prokurátora tak neurobili.

Ilustračný obrázok k článku Kauza hlavný kontrolór: O čo žiadajú poslanci hlavu mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

A to aj napriek tomu, že tento návrh predložil Richard Drutarovský (SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd), tentoraz ho podporili aj poslanci strany Smer-SD, ktorej členom je hlavný kontrolór.

Kontrolórovi primátor mesta vo februári listom oznámil, že jeho funkcia zanikla ešte v auguste minulého roka preto, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl. Ernst to popiera, o spore rozhodne súd.

„Stále mám práve analýzy, že zánik funkcie nastal. Opätovne sa tým budem zaoberať, zvolám interných a externých právnikov a budeme skúmať možnosti vyriešiť spor mimosúdne. Toto uznesenie nie je pre mňa záväzné. Uznesenie rovnako nechám preskúmať právnikom, potom sa s ním oboznámim a posúdim, či ho podpíšem. Nepotvrdzujem to, ani nevylučujem,“ povedal Hagyari.

Ernst sa už pred týždňov vyjadril, že sa o nástup do zamestnania pokúsi. Drutarovský návrh predložil pri schvaľovaní rozpočtového opatrenia preto, že jeho súčasťou bolo aj schvaľovanie prijatia úveru vo výške 518 000 eur. Poslanec žiadal o vyjadrenie hlavného kontrolóra k ďalšiemu zadlženiu. Podľa predbežného opatrenia by malo mesto A. Ernstovi vyplácať 500 eur mesačne až do vyriešenia sporu. Primátor potvrdil, že opatrenie rešpektujú, Ernst však tvrdí, že ich nedostáva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM