záruba martin Rôzne

Kalendár 7 divov Prešovského kraja získal 1. miesto v kategórii regióny

(TASR) – Nástenný kalendár "7 divov Prešovského kraja" získal prvé miesto v kategórii regióny v rámci 18. ročníka súťaže Najkrajšie kalendáre Slovenska, ktorú každoročne organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov v spo

Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.
Kalendár zostavili na základe minuloročnej verejnej ankety, v ktorej obyvatelia Prešovského kraja volili sedem najatraktívnejších lokalít v regióne. Najviac hlasov získalo historické centrum Bardejova, za ním sa umiestnili: hrad Ľubovňa, Tatranský národný park, oltár Majstra Pavla z Levoče, súbor drevených chrámov, Pieninský národný park a historické centrum Levoče. V kalendári sa však nachádzajú aj fotografie ďalších zaujímavých pamiatok a lokalít.
Úspech v súťaži teší aj predsedu prešovského VÚC Petra Chudíka, ktorý povedal, že už v tejto dobe sa intenzívne pracuje na návrhu pre budúci rok. "Verím, že v súťaži opäť uspejeme, aj keď to nie je to najdôležitejšie. Podstatné je, že naše organizácie môžu prezentovať krásy regiónu, prípadne svoje zbierky a dokazujú tak aj svoju kreativitu,“ zdôraznil Chudík.
Návrhy na nástenné reprezentačné kalendáre pripravujú organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti regionálnej samosprávy. PSK získal prvé miesto v tejto súťaži v roku 2008 s kalendárom Pamiatky horného Šariša v skanzene Šarišského múzea. Minulý rok obsadil druhú priečku s nástenným kalendárom Renesančný kaštieľ v Humennom.
Výstavu víťazných exponátov 18. ročníka súťaže otvoria 23. marca v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. V rámci vernisáže sa uskutoční aj slávnostné vyhodnotenie. Kolekcie kalendárov budú počas roka vystavené aj v ďalších slovenských mestách Bardejov, Levice, Piešťany, Rožňava, Stará Ľubovňa, Veľký Krtíš, Zvolen a Žilina.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM