Kultúra

Jubilejný ročník festivalu Akademický Prešov: Tento rok oslavuje abrahámoviny, objaví sa aj nová súťažná kategória!

Festival Akademický Prešov oslávi tento rok abrahámoviny. Priestor tvorcom ponúkne aj nová súťažná kategória. Čítajte podrobnosti, komu bude určená.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný ročník festivalu Akademický Prešov: Tento rok oslavuje abrahámoviny, objaví sa aj nová súťažná kategória!
Zdroj: Dnes24.sk

Súťažná prehliadka umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov tento rok oslávi „abrahámoviny“. V tomto jubilejnom ročníku sa objaví aj nová súťažná kategória, ktorá ponúkne priestor na prezentáciu mladým filmovým tvorcom.

Podujatie oslávi 50. narodeniny

„Podujatie tento rok oslávi svoje 50. narodeniny. Ak to porovnáme s ľudským životom, môžeme dnes povedať, že má vek zrelého a skúseného človeka. Nikdy však nedosiahne taký vek, aby sme mohli povedať, že je starý. Jeho náplňou je predsa umenie mladej generácie,“ povedal riaditeľ festivalu dramatik Karol Horák. V tejto súvislosti upriamil pozornosť aj na novú kategóriu – film, ktorá sa na festivale objavuje po prvý raz. Vyhlasovatelia tak vytvorili možnosť na prezentáciu tvorby, ktorá má v súčasnosti veľký spoločenský i umelecký dosah.

„Máme na Slovensku množstvo škôl, ktoré sa zaoberajú mediálnou tvorbou a výchovou. Dostupná moderná technika poskytuje možnosti oveľa väčšiemu počtu mladých ľudí a nie je limitujúcim faktorom, ktorý by bránil tvorivosti. Verím, že vytvorením tejto kategórie dokážeme pokryť pomerne veľkú záujmovú oblasť mladých talentovaných tvorcov,“ doplnil Horák.

Festival v apríli

Festival tvorivosti sa uskutoční v Prešove v dňoch 26. – 29. apríla 2016. Súťažiť sa bude v kategóriách: pôvodná literárna tvorba, študentské divadlá, umelecký preklad a film. Program obohatia aj vystúpenia amatérskych a profesionálnych divadiel zo Slovenska a zahraničia, besedy s autormi a tvorivé dielne. „V súťažnej kategórii literárna tvorba je potrebné rukopisy príspevkov v troch exemplároch odovzdať na organizačnom štábe Akademického Prešova alebo poslať mailom najneskôr do 11. apríla 2016,“ informoval člen organizačného štábu Miron Pukan.

Súťažné divadelné súbory by mali tvoriť minimálne z dvoch tretín vysokoškoláci študujúci na slovenských vysokých školách. Prihlášky do súťaže by mali zaslať na organizačný štáb alebo mailom do 4. apríla 2016. Účastník súťaže v umeleckom preklade zašle preklad uceleného umeleckého textu v troch exemplároch v stanovenom rozsahu najneskôr do 18. apríla 2016. Nová súťažná kategória má prezentovať krátkometrážny umelecký film s aktuálnou témou zo života súčasnej mladej generácie. „Malo by ísť o film amatérsky s rozsahom 10 minút, pričom filmové diela sa zasielajú v digitálnej podobe do 18. apríla 2016,“ dodal Pukan.

foto: ilustračné/Ondrej Martinkovič

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM