Rôzne

Jej laureáti sú už známi: Kto dostane Cenu Prešovského samosprávneho kraja za rok 2019?

Ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si laureáti prevezmú na slávnostnom vyhlásení v decembra v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Jej laureáti sú už známi: Kto dostane Cenu Prešovského samosprávneho kraja za rok 2019?
Zdroj: TASR

Cenu PSK za rok 2019 dostanú speváčka Marika Gombitová, slovenské reprezentantky v zjazdovom lyžovaní a paralympijské medailistky Natália Šubrtová a Henrieta Farkašová a Hospic Matky Terezy z Bardejovskej Novej Vsi.

V pondelok o tom rozhodli prešovskí krajskí poslanci zastupiteľstva na svojom zasadnutí. Návrh vzišiel z výberovej komisie pre udeľovanie verejných ocenení PSK, ktorá vyberala celkovo zo 16 nominácií.

Slávna rodáčka z obce pri Domaši

Speváčku Mariku Gombitovú na Cenu PSK navrhla jej rodná obec Turany nad Ondavou v okrese Stropkov. Cenu jej udelia za výnimočný prínos pre rozvoj hudobnej kultúry na Slovensku a mimoriadne úspechy v oblasti populárnej hudby. Počas svojej doterajšej kariéry naspievala celkovo 234 piesní, pri 64 skladbách je podpísaná ako autorka hudby. Mnohokrát bodovala v anketách popularity a získala viaceré ocenenia. V roku 2018 si prevzala z rúk prezidenta Andreja Kisku vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti populárnej hudby.

Absolútna svetová špička

Slovenské reprezentantky v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených Natália Šubrtová a Henrieta Farkašová spolu pretekajú od roku 2008 a ich športové výsledky ich radia k absolútnej svetovej špičke. Na zimných paralympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 boli s bilanciou štyroch zlatých a jednej striebornej medaily v piatich disciplínach vyhlásené za najúspešnejšie športovkyne hier. S celkovo deviatimi zlatými, dvomi striebornými a jednou bronzovou medailou zo zimných paralympijských hier v Pchjongčchangu 2018, Soči 2014 a Vancouveri 2010 sú najúspešnejšími paraolympioničkami v histórii SR. Tieto úspechy boli korunované na galavečere Laureus World Sports Awards v Monaku získaním najprestížnejšieho ocenenia vo svete športu, Laureus – športové osobnosti roka so zdravotným znevýhodnením. Cenu PSK udelia športovkyniam za výnimočnú reprezentáciu SR a PSK na zimných paralympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 a dosahovanie vynikajúcich športových výsledkov na majstrovstvách sveta či Svetovom pohári v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených.

Historicky prvý hospic na Slovensku

Hospic Matky Terezy z Bardejovskej Novej Vsi dostane Cenu PSK za dlhoročné poskytovanie paliatívnej starostlivosti, sociálnej pomoci a milosrdenstva. Hospic je historicky prvým hospicom na Slovensku. Jeho zriaďovateľom je Arcidiecézna charita Košice. Podieľa sa aj na výučbe adeptov pripravujúcich sa na poskytovanie opatrovateľských služieb formou stáží a vykonávania praxe študentov zdravotníckych odborov. Okrem toho tiež poskytuje odborné poradenské služby, zvlášť pre ľudí a rodiny v ťažkých zdravotných i sociálnych situáciách. Zároveň zodpovedne dbá na chod charitného Denného stacionára sv. Matky Terezy, ktorý patrí pod správu hospicu. Hospic je pravidelným organizátorom dobrovoľníckych aktivít, ktoré pripravuje Prešovské dobrovoľnícke centrum. Za tieto aktivity dostal viacero ocenení.

Mimochodom, postrehli ste túto fotogalériu? Z kastingov vzišlo týchto 14 semifinalistiek Miss východné Slovensko.

Z castingov vzišlo 14 semifinalistiek: Jedna z nich bude Miss východné Slovensko
15
Galéria
Zdroj: Rudolf Voit

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM