Andrea Mesarčíková Rôzne

Jednou z úspor PSK kvôli nižším príjmom je aj krátenie miezd

V dôsledku výrazného výpadku príjmov z dane fyzických osôb za obdobie január až júl tohto roku bolo nevyhnutné vykonať zmeny rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Výpadok predstavuje 9,5 milióna eur, jednou z úspor je aj znižovanie mzdových prostriedkov v rámci originálnych kompetencií samosprávneho kraja.
Ide v poradí už o tretiu úpravu rozpočtu v tomto roku, pričom zníženie predstavuje osem miliónov eur. „Cieľom je aj napriek nepriaznivému finančnému stavu udržať vývoj a rozvoj kraja a stabilizovať financie,“ zhodnotil predseda PSK Peter Chudík. Krajský parlament okrem toho na svojom dnešnom zasadnutí schválil presun finančných prostriedkov z rezervného fondu vo výške 3,6 milióna eur. Z toho na povodňové práce sa použije najväčšia čiastka, a to 2,6 milióna eur.
„Zostatok finančných prostriedkov v rezervnom fonde sa použije na kofinancovanie europrojektov. Čerpanie prostriedkov z rezervného fondu na iné položky už nie je možné až do obdobia priaznivejšieho vývoja prímov z daní,“ informovala vedúca odboru financií PSK Mária Holíková.
Okrem toho odsúhlasili poslanci aj 10%-né krátenie odmien poslancov a členov komisií neposlancov. Mesačné odmeny sa znížia aj podpredsedom Jánovi Reganovi na 2070 eur z pôvodných 2300 eur a Antonovi Dankovi z pôvodných 1150 eur na 1030 eur. Desaťpercentné zníženie miezd postihne aj pracovníkov Úradu PSK. S uvedeným krátením sa počíta počas prechodného obdobia od 1. augusta do 31. decembra. Zníženie miezd a odmien by malo priniesť úsporu vo výške viac ako 78.000 eur. „Je to jednak akt solidarity a jednak naša snaha riešiť nepriaznivú finančnú situáciu kraja na všetkých frontoch,“ zdôvodnil Chudík.
Poslanci PSK tiež schválili vstup vyššieho územného celku (VÚC) Prešov do tzv. širokej Koalície 2013+. Ide o výnimočné verejno-súkromné partnerstvo s dlhodobou víziou spolupráce, zložené zo zástupcov súkromného sektora, miest Košice a Prešov, Prešovského a Košického samosprávneho kraja na podporu realizácie projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry.
Na rok 2010 boli predpokladané príjmy z predaja majetku PSK vo výške 670.000 eur. To zatiaľ VÚC Prešov plní na 3%, preto PSK vyhlásil viacero verejných obchodných súťaží, v rámci ktorých predáva napr. pozemky v Bardejovských kúpeľoch či záhradu v Spišskej Sobote. Poslanci na dnešnom zasadnutí odsúhlasili predaj prebytočného majetku vo výške takmer milión eur. Najbližšie rokovanie krajského parlamentu v Prešove je naplánované na 19. októbra.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM