Správy

Je v zlom stave: Škultétyho most už roky potrebuje opravu, zatiaľ sa nič nedeje, VIDEO

Štyria poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove poukázali na zlý stav mosta na Škultétyho ulici. Ten potrebuje opravu už dlhé roky, no nič sa nedeje.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol jeden zo štvorice Miroslav Benko, mesto by sa ním malo zaoberať skôr, než bude neskoro. Na rekonštrukciu navrhujú použiť napríklad časť z úveru, ktorý mestskí poslanci schválili na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

Jedným z najvyťaženejších

Primátorka Andrea Turčanová je za opravu stavby, musia ju však schváliť mestskí poslanci.

„S týmto mostom, o ktorom sa rozprávame od roku 2011, kde už sme vtedy akoby schválili na projektovú dokumentáciu necelých 5000 eur a v roku 2018 takisto ďalšie financie na projektovú dokumentáciu, sa k dnešnému dňu nič neurobilo zo strany mesta,“ uviedol Benko s tým, že mestských poslancov vo februári informovali, že príprava projektovej dokumentácie je stále v procese.

Upozornil pritom, že ide o frekventovanú komunikáciu a podľa jeho názoru je jedným z najvyťaženejších mostov v Prešove. Doplnil, že na opravu mosta, na ktorú sa odhadujú náklady vo výške 2 miliónov eur, by sa mohla použiť časť financií z úveru vyčlenených na rekonštrukciu Jarkovej ulice.

„Dá sa to aj rozdeliť, tie financie, na dve etapy, milión teraz, možno z úveru 4-miliónového by mohlo ísť, na druhý rok milión alebo aj pomoc od vlády,“ povedal s tým, že rozpočet na opravu Jarkovej ulice by sa dal „nastaviť“ aj z budúcoročného rozpočtu mesta.

Neprioritná akcia

Primátorka sa s potrebou rekonštrukcie mosta stotožňuje. Poukazuje však na skutočnosť, že o investičných akciách mesta na aktuálny rok rozhodli poslanci na svojom zasadnutí v decembri 2019 s tým, že most na Škultétyho ulici zaradili „pod čiaru“ ako neprioritnú investičnú akciu.

„Preto na nej nemôžeme ani robiť, kým páni poslanci, ktorí majú v kompetencii schváliť plán opráv a investícií, nezaradia túto stavbu ako prioritnú,“ povedala v reakcii na iniciatívu poslancov Benka, Ľudovíta Malagu, Jaroslavy Kutajovej a Petra Krajňáka s tým, že zastupiteľstvo v decembri schválilo rekonštrukcii Jarkovej ulice ako dlhodobý záväzok.

Na základe tohto rozhodnutia už mesto zrealizovalo verejné obstarávanie a podpísalo tiež zmluvu s dodávateľom stavby, preto aktuálne nie je možné uvažovať o prerušení tohto projektu. Ak by však poslanci priority investičných akcií prehodnotili, mesto by podľa Turčanovej vedelo pristúpiť k rekonštrukcii mosta až začiatkom budúceho roka.

„Tento rok táto stavba nebude technicky pripravená, pretože nemá stavebné povolenie a nemáme vyjadrenie železníc. Bez toho sa nepohneme ďalej, nemôžeme spustiť verejné obstarávanie,“ vysvetlila s tým, že mesto na stanovisko železníc čaká už rok.

Realizujú údržbu

Otáznym tiež ostáva, kto bude financovať vlakovú výluku vyčíslenú na ďalší milión eur, keďže ministerstvo dopravy, ktoré samospráva v tejto súvislosti oslovila, odkázalo mesto na komunikáciu so železnicami.

Turčanová však pripomenula, že mesto stav mosta pravidelne monitoruje a realizuje na ňom bežnú údržbu.

V súčasnosti je na ňom tiež obmedzená rýchlosť a platí na ňom zákaz prejazdu nákladných vozidiel.

Doplnila aj aktuálnu informáciu, že na základe statického posudku, ktoré si mesto dalo k mostnej stavbe tento rok vypracovať, je jeho stav označený stupňom päť, čo znamená „zlý technický stav“, a nejde teda o stav havarijný.

Na videu a v obrazoch si pozrite aj ďalšie zábery predmetného mostu.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Obrazom: Problémový most na Škultétyho ulici v Prešove
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM