Správy

Je to tu opäť: Prebieha sčítanie obyvateľov, prešovská radnica prízvukuje povinnosti

Na území Slovenskej republiky sa uskutočňuje sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021. Prešovská radnica pri tejto príležitosti prízvukuje povinnosti.

Ilustračný obrázok k článku Je to tu opäť: Prebieha sčítanie obyvateľov, prešovská radnica prízvukuje povinnosti
6
Galéria
Zdroj: TASR

Od 1. júna 2020 do 12. februára 2021 sa na území Slovenskej republiky uskutočňuje sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021.

„Sčítaním obyvateľov, domov a bytov 2021 sa aktualizujú údaje a informácie o demografickej, sociálnej, kultúrnej, vzdelanostnej a ekonomickej úrovni spoločnosti, o počte a štruktúrach domov a bytov. Výsledky sčítania sú významným zdrojom údajov a informácií, ktoré na rôznych územných úrovniach využíva štát i súkromná sféra,“ informuje prešovská radnica.

Povinnosť vlastníka

Sčítanie domov a bytov budú v nadchádzajúcom sčítaní vykonávať obce a mestá.

Vlastník budovy je povinný mať viditeľne označenú budovu tabuľkou so súpisným číslom a tabuľkou s orientačným číslom, ak je určené.

Ak je na správu budovy založené spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, povinnosť plní toto spoločenstvo. Ak je na správu domu uzatvorená zmluva o výkone správy, túto povinnosť plní správca.

Výzva mesta

Z vlastných zistení aj na základe podnetov od občanov mesta Prešov je podľa informácií z radnice známe, že viaceré budovy na území mesta nespĺňajú zákonnú povinnosť označenia stavieb súpisným a orientačným číslom.

„Mesto Prešov si v tejto súvislosti dovoľuje vyzvať všetkých stavebníkov a vlastníkov budov v meste na splnenie zákonnej povinnosti označenia vstupu do budovy súpisným a orientačným číslom,“ pripomína prešovský magistrát.

Tabuľky so súpisným číslom obstaráva stavebník, ktorý zabezpečuje aj ich pripevnenie a údržbu na vlastné náklady. Tabuľky so súpisným číslom a tabuľka s orientačným číslom sa umiestňujú vedľa seba tak, aby boli z ulice dobre viditeľné a nepôsobili rušivo na vzhľad budovy.

V prípade akýchkoľvek otázok sa občania môžu obrátiť na Odbor služieb pre občanov, Referát klientskeho centra MsÚ v Prešove, a to telefonicky alebo prostredníctvom e-mailovej adresy.

A v obrazoch si pozrite aj výstavbu M-arény na prešovskom sídlisku Šváby.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Výstavba M-arény na Šváboch v Prešove
6
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM