Správy Samospráva

Je Prešov skutočne pripravený na zimu? PROBLÉM je s nedostatkom techniky i zamestnancov

Stav je podľa primátora Františka Oľhu taký, že operačný plán podpísaný v októbri sa nedá naplniť.

Ilustračný obrázok k článku Je Prešov skutočne pripravený na zimu? PROBLÉM je s nedostatkom techniky i zamestnancov
11
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Miháliková

Prešov vyzval firmy, ktoré majú v meste na starosti zimnú údržbu, na plnenie si zmluvných povinností. Prešovský primátor František Oľha tvrdí, že radnica dostala neúplné až klamlivé informácie o pripravenosti na zimnú údržbu. Problém je s nedostatkom techniky i zamestnancov.

Sú dostatočne pripravení?

„Vo štvrtok (1. 12.) sme požiadali zamestnancov mesta, aby osobne preverili stav pripravenosti všetkých zúčastnených. Dostali sme neúplné, dalo by sa povedať až klamlivé informácie a na základe toho sme vydali vyhlásenie, že mesto je pripravené,“ priblížil primátor. Stav je však podľa jeho slov taký, že operačný plán podpísaný v októbri sa nedá naplniť.

„Mestská firma má k dispozícii málo vozidiel, sú v zlom technickom stave. Má veľmi veľa práceneschopných vodičov. Tí, ktorí sú, nemajú zaškolenie na vozidlá. Situácia je naozaj zlá. Snažíme sa ju riešiť aj tým, že sme povolali aj z ďalších mestských firiem autá a vodičov,“ povedal Oľha. Riaditeľ mestskej firmy Správa a údržba komunikácií mesta Prešov má podľa primátora za úlohu zohnať dostatočné množstvo techniky.

V prípade údržby chodníkov má Prešov rámcovú zmluvu so spoločnosťou Záhrada Real, ktorá podľa slov primátora má zabezpečovať všetky činnosti, vrátane posypu okolia zastávok autobusov ekologickým posypovým materiálom. „Stav je taký, že nie je nikto schopný splniť ani zmluvné vzťahy, ktoré s mestom má. Vyzvali sme ich všetkých na plnenie si svojich zmluvných povinností. V prípade, že to nesplnia do dnešného večera, budeme vyvodzovať osobnú zodpovednosť voči zamestnancom,“ vysvetlil primátor.

Zamestnanci Správy a údržby komunikácií mesta Prešov sú podľa jeho slov pripravení a snažia sa pomôcť. „Pomáhajú nám aj z Dopravného podniku mesta Prešov, ale technická nepripravenosť a vysoká chorobnosť, o ktorej sme nevedeli, spôsobuje, že sa situácia na cestách komplikuje,“ podotkol. Prešovčanom sa za aktuálnu situáciu v súvislosti so zimnou údržbou ospravedlnil.

Vodiči na PN

Konateľ Správy a údržby komunikácií mesta Prešov Tomáš Fecko tvrdí, že operačný plán bol spracovaný v októbri, naplniť sa však dá za plného stavu vodičov.

„Nakoľko máme v súčasnosti šesť vodičov práceneschopných, je momentálne ťažko plniť tento plán. Aj napriek tomu je zimná údržba vykonávaná s nasadením všetkých síl. Priebežne sa usilujeme dopĺňať stav vodičov, aj onedlho pribudne nový kolega. Je to ťažké vzhľadom na požadovanú prax a finančné ohodnotenie,“ uviedol pre TASR Fecko.

Ako ďalej povedal, momentálne pracujú s množstvom techniky, akú aktuálne majú a akú po predchodcoch firma zdedila. „Do budúcna to určite bude potrebné obmeniť a zefektívniť, ale bez priamej finančnej účasti mesta to nebude možné. Aktuálny stav vozidiel je taký, že jeden kus si vyžiadal zložitejšiu opravu, ktorá bude do konca týždňa odstránená. Ostatné vozidlá sú k dispozícii,“ doplnil Fecko s tým, že momentálne robia všetko, čo je v ich silách aj s ďalšími mestskými firmami.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Objektívom: Zasnežený Prešov bol využitý aj na bežkovanie
11
Galéria
Zdroj: Ján Štovka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM