Michala Halásová Kultúra

Talentovaná Prešovčanka Ivana Živčáková: Do sveta umenia som sa narodila

V priestoroch Univerzitej knižnice PU sa v pondelok konala vernisáž. Otvorila tak výstavu s názvom VIDERI INUISE, na ktorej svoju tvorbu prezentuje mladá prešovská umelkyňa Ivana Živčáková.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná Prešovčanka Ivana Živčáková: Do sveta umenia som sa narodila
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Videri Inuise teda Videné Nevidené je súborom 29 diel. Ide o kombinované maliarske techniky: olej na plátne, akryl na sololite. „Moje výtvarné práce sú abstraktné, farebné a prístupné každému, komu sa páči experimentovať s farbou. Každý si v danom obraze nájde to, čo chce vidieť. Nie je to diktát farieb, línií a čiar. Je to expresia daného výtvarného momentu,“ konkretizovala vytvarníčka.

V prípade Ivany Živčákovej sa nejedná o prvú výstavu. „Vystavujem od roku 1998. Mám za sebou niekoľko kolektívnych výstav ale aj minimálne sedem samostatných na Slovensku aj v zahraničí.“

Ivana pôsobí ako odborná asistentka na Inštitúte hudobného a výtvarného umenia Prešovskej univerzity a ako sama tvrdí, do sveta umenia sa jednoducho narodila. „Rodičia ma k tomu viedli odmalička a podporujú ma dodnes, aj keď nepochádzam z umeleckej rodiny. Mala som skvelých pedagógov, ktorí ma inšpirovali. Návštevy galérií a múzeí boli a sú mojim domovom. A to sa snažím pretransformovať aj do môjho pedagogického procesu vnímania umenia,“ dodala Ivana.

Obrazy talentovanej umelkyne Ivany Živčákovej si môžu návštevníci Univerzitnej knižnice pozrieť do konca septembra.

Ivana Živčáková
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM