Ľubomír Hudačko Rôzne

Internet v MHD: Denne sa v 1 vozidle prihlási 100 ľudí, dajú wifi do viac autobusov?

Skúšobné internetové pripojenie v prešovskej mestskej hromadnej doprave sa osvedčilo. DPMP by mohol aj rozšíriť počet autobusov, ktoré wifi poskytujú.

Ilustračný obrázok k článku Internet v MHD: Denne sa v 1 vozidle prihlási 100 ľudí, dajú wifi do viac autobusov?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa dodávateľa služby See&Go je v meste Prešov najväčší záujem o službu v priemere na jedno vozidlo v rámci Slovenska (sieť je aj v BA, KE, NR, PP a v Slovak lines).

Na internet sa prihlási viac ako 100 ľudí denne

Podľa výkonného riaditeľa DPMP Petra Janusa a objavili aj menšie zádrhele: „Drobné technické veci, ktoré sa pri spustení testovacej prevádzky monitorov vyskytli boli odstránené. Pri wifi nebol žiaden problém so službou,“ uviedol.

Momentálne prebiehajú rokovania so spoločnosťou, ktorej návrh je 20 vozidiel s wifi aj s obrazovkami a daších 30 vozidiel s wifi. Je potrebné doriešiť homologizáciu napojenia zariadení do trolejbusov, ktoré sú dráhovými vozidlami, vo vzťahu k Úradu pre reguláciu železničnej dopravy. V meste Prešov sa prihlasuje v priemere denne asi 100 až 120 cestujúcich v jednom vozidle.

DPMP nič neplatí

Skúšobná prevádzka sa ukončila, vyhodnotila sa prieskumom ktorý dopadol kladne a teraz sa už rokuje o ostrej prevádzke.

„Dopravný podnik nenesie žiadne náklady na realizáciu služby, všetko uhradí uvedená spoločnosť, dopravnému podniku bude uhrádzaný nájom za poskytnutý priestor vo vozidlách a bude môcť využívať obrazovky na online informácie pre cestujúcich o novinkách, zmenách prípadne výlukách v MHD,“ doplnil výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM