Michala Halásová Kultúra

Imaginácie v uliciach Prešova, Košíc a Levoče. Mystický príbeh oživí parky i námestia

Jeden z kľúčových projektov EHMK: plenérové, multižánrové predstavenie Imaginácie, ktoré využíva aj prvky cirkusu, divadla a akrobacie, si získalo v uplynulých rokoch tisíce divákov v Košiciach a Prešove. Tento rok si atmosféru Imaginácií vychutnajú aj v ďalšom meste Pentapolitany - v Levoči.

Ilustračný obrázok k článku Imaginácie v uliciach Prešova, Košíc a Levoče. Mystický príbeh oživí parky i námestia
Zdroj: Dnes24.sk

Pripravených je šesť vystúpení od 13. do 20.júna. Vďaka mystickému príbehu ožijú parky a námestia „ novým cirkusom“. Témou tohtoročných Imaginácií bude Stvorenie svet(l)a. Uvidíte vzdušnú a silovú akrobaciu, scénický tanec, choduliarov, ohnivé meče, výpravné kostýmy a masky, povrazochodca, videoprojekciu, tieňové divadlo – a to ešte zďaleka nie je všetko.

Imaginácie sú jedinečný a mimoriadne náročný projekt , na ktorý treba obrovskú dávku odvahy a spoluprácu mnohých partnerov. Profesionálne divadlá a umelci uvádzajú produkcie „nového cirkusu“ ako pouličné predstavenie na festivaloch alebo sa niektoré z prvkov objavia v karnevalových sprievodoch. Imaginácie sú na rozdiel od nich výnimočné tým, že ide o kompaktné veľké predstavenie so stovkou účinkujúcich z rôznych krajín , ktoré sa dotvára spoločne a kde sa diváci presúvajú spolu s príbehom“ hovorí organizátorka a režisérka Ľuba Blaškovičová zo Staromestského Divadla Košice.

Aj tento rok budú pre každé mesto postavené rozdielne scény a príbehy budú mierne upravené, keďže každé z miest má svoje špecifiká. „V Prešove sa Imaginácie vrátia opäť na Hlavnú ulicu, keďže vzhľadom k minuloročnému úspechu predstavenia v metropole Šariša, práve tam sa zmestí najviac divákov. “ doplnila Blaškovičová, ktorá si tému vzniku svet(l)a šetrila špeciálne pre rok 2013.

Slovná hračka Stvorenie svet(l)a sľubuje prepojenie svetla a boj o jeho existenciu , s príbehom vzniku sveta. Organizačne a finančne náročný projekt Imaginácie si vďaka Východoslovenskej energetike a ďalším partnerom vychutnajú diváci aj po vizuálnej stránke: 13.-15.júna v Košiciach, 17.júna v Levoči a 19.-20.júna v Prešove. Každé predstavenie začína o 21.00 a vstup je bezplatný.

foto: Martin Baran (Imaginácie 2012)

Imaginácie v uliciach Prešova
6
Galéria
Imaginacie2
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM