Správy

Ich história siaha do roku 1336. Pracuje sa na obnove Sobraneckých kúpeľov

Tamojšia sírnato-slaná voda má okrem iného pozoruhodné účinky na pohybové ústrojenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Ich história siaha do roku 1336. Pracuje sa na obnove Sobraneckých kúpeľov
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Od roku 2004 sú však Sobranecké kúpele zatvorené a chátrajú. Košický samosprávny kraj ich odkúpil koncom roka 2021 s cieľom ich revitalizovať a znova im vdýchnuť život.

Aký je aktuálny stav? Župa začala pracovať na certifikácii minerálnej vody na liečivú minerálnu vodu a zároveň na udelení štatútu kúpeľného miesta pre Sobranecké kúpele.

Informoval o tom Rastislav Trnka, predseda KSK, s tým, že súčasná fáza projektu zahŕňa hydrogeologické a hydrodynamické skúšky.

Výdatnosť vrtov bude mať vplyv na to, koľko ľudí denne a na aké diagnózy bude môcť využívať kúpele v budúcnosti. Zámerom kraja je využívať tento areál primárne na kúpeľné účely, priblížil Trnka.

„V priebehu tohto roka by sme chceli mať uzatvorenú verejnú súťaž týkajúcu sa koncepcie rozvoja, biznis plán, následne aj architektonickú súťaž.“

Župa spolupracuje aj s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorá analyzuje technický stav vrtov a potenciál využitia podzemných vôd. Keďže časť pozemkov v areáli je majetkom Lesov SR, kraj komunikuje aj s týmto štátnym podnikom.

Tento rok má KSK naplánované začať aj participačný proces s cieľom zmapovať potreby obyvateľov okresu Sobrance a definovať doplnkové funkcie kúpeľov. Investícia do tohto projektu bude stanovená na základe biznis plánu, vysvetlil predseda KSK.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM