Rôzne

Hviezda Prešova aj futbalisti Tatrana: Škola na Prostějovskej vychováva veľké talenty

Je liahňou futbalových talentov. Prešovská základná škola na Prostějovskej totiž vychovala Hviezdu Prešova, alebo aj niekoľkých čerstvých víťazov II. futbalovej ligy.

Ilustračný obrázok k článku Hviezda Prešova aj futbalisti Tatrana: Škola na Prostějovskej vychováva veľké talenty
Zdroj: TASR

V prešovskej Základnej škole na Prostějovskej ulici majú Hviezdu Prešova. Je ňou deviatačka Laura Žemberyová. Toto ocenenie, ktoré šikovným žiakom udeľuje mesto, si v rámci osláv MDD prevzala v centre mesta z rúk primátorky Andrey Turčanovej.

Najlepšia hráčka

Získala ho v kategórii šport. Odborná komisia vyzdvihla jej doterajšie úspechy, získala titul majsterky Slovenska vo futbale za rok 2016, vypracovala sa na kapitánku slovenskej reprezentácie v dievčenskom futbale a je aj najlepšou strelkyňou. Na halových majstrovstvách SR získala prvé miesto a bola vyhlásená za najlepšiu hráčku. Prvenstvo si so svojím tímom vybojovala aj na futbalovom turnaji Fragaria Cup Prešov 2015, na ktorom bola vyhlásená za Hviezdu turnaja.

Škola okrem jednej dievčenskej hviezdy vychováva aj ďalšiu stovku nádejných futbalistov a to nielen z Prešova, ale zo všetkých kútov východného Slovenska. Chlapci pre futbal už v rannom detstve odchádzajú na „týždňovky“ do Prešova. Ubytovanie majú v tzv. domčeku pri futbalovom štadióne. V tomto školskom roku ich tu býva 25. „Majú tam zabezpečený režim na celý deň. Čiže, ráno vstať, raňajky, škola a poobede ich čaká tréningový proces. Počas vyučovania majú zvýhodnenú telesnú výchovu, namiesto klasickej hodiny hrajú futbal pod vedením profesionálnych trénerov 1. FC Tatran,“ uviedol zástupca školy Eduard Michálek.

V škole telocvične, posilňovňa aj sauna

Talenty vyberá klub Tatrana Prešov, kontaktovať by ho mali rodičia. Týka sa to chlapcov vo veku 10 – 11 rokov. Celý proces prebieha od februára, v septembri nastúpia úspešní adepti do piateho ročníka. V škole majú futbalisti k dispozícii dve telocvične, posilňovňu, saunu. Od apríla, keď to dovolí počasie, trénujú vonku na veľkom ihrisku. Zahrať si môžu tiež na umelej tráve a mlatovom ihrisku. Chlapci sa zúčastňujú na turnajoch. Vo vestibule školy majú vo vitríne bohatú zbierku víťazných pohárov. Športovú prípravu má na starosti tréner Patrik Durkáč. Vo svojich zverencoch vidí predovšetkým budúce osobnosti, ktoré sa môžu uplatniť v rôznych oblastiach.

Guba, Talian, Bartek

„Stále sa snažíme v mladom veku nepozerať len na to, že z nich bude možno ligový futbalista, ktorý sa bude živiť futbalom, ale chceme ich rozvíjať aj po mentálnej stránke. Čiže, takú istú váhu prikladáme nielen športovej činnosti, ale aj vzdelávaniu. Snažíme sa, aby boli nielen dobrí futbalisti, ale aj dobrí žiaci a ľudia hlavne, pretože ich nielen trénujeme, ale aj vychovávame. Chceme, aby sa rozvíjali mentálne aj fyzicky,“ vysvetlil tréner.

Škola už vychovala množstvo úspešných futbalistov. V 1. FC Tatran Prešov hrajú Jozef Talian, Jakub Bartek aj Jozef Bujňák. Za hranice Slovenska to dotiahol Matúš Marcin, ktorý hrá v Jihlave. V prvej lige v Poľsku hrajú Michal Piter Bučko a Martin Pribula. Dávid Guba začínal v Tatrane Prešov, bol tiež v MŠK Žilina, AS Trenčín a momentálne hrá v Poľsku.

Môže vás zaujímať:

ZŠ na Prostějovskej ulici v Prešove? Ide o výnimočnú školu v celom kraji, FOTO

V Prešove sa chystá zaujímavá športová akcia: Detská tour Petra Sagana na Delni!

Eufória, radosť a oslavy: Futbalisti Tatrana Prešov to dokázali a vybojovali miestenku do najvyššej súťaže!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM