Ľubomír Hudačko Kultúra

Hudobná lahôdka v podaní Richarda Müllera: TAKTO si v Prešove uctí Jara Filipa!

Pred 15 rokmi odišiel do muzikantského neba Jaro Filip a jeho kamarát Richard Müller sa pri tejto príležitosti rozhodol vzdať mu poctu sériou koncertov. Od Londýna, cez Prahu, či v Prešove. Spolu prežili tvorivé obdobie, hity Cigaretka na dva ťahy či Milovanie v daždi hovoria za všetko.

Ilustračný obrázok k článku Hudobná lahôdka v podaní Richarda Müllera: TAKTO si v Prešove uctí Jara Filipa!
Zdroj: TASR

Richard Müller si pre fanúšikov pripravil hudobnú lahôdku. Na jeseň štartuje turné s názvom 15 rokov bez Filipa. Spolu s gitaristom Andrejom Šebanom si zaspomínajú na kamaráta, skladateľa a textára Jara Filipa.

Autorom myšlienky je Müller

Turné 15 rokov bez Filipa bude plné hitov Jara Filipa v nových aranžmánoch. Chýbať nebudú ani veselé zážitky a spomienky Richarda Müllera a Andreja Šebana na umelca, ktorý pred 15 rokmi odišiel do muzikantského neba. Autorom myšlienky turné je Müller, ktorý s Jarom Filipom prežil plodné tvorivé obdobie. Na koncertoch tak zaznejú hity Spočítaj ma, Milovanie v daždi, 100 dní či Cigaretka na dva ťahy v nových aranžmánoch.

„Prešlo už 15 rokov, odkedy nás opustil Jaro Filip a pre mňa je to neuveriteľná doba. Dokonca sa mi stáva, že zažijem niečo a v sekunde mi napadne, že sa o to chcem podeliť s Jarom. No nie je to možné. Za pomerne krátke, ale intenzívne obdobie sme s Jarom urobili vyše 60 piesní, z ktorých sa mnohé stali hitmi. Uvedomil som si, že si chcem uctiť tohto úžasného človeka a našu spoločnú tvorbu tým, že spolu s Andrejom Šebanom a kapelou urobíme turné, ktoré sa volá 15 rokov bez Filipa. Nebude to však patetická spomienka, ale oslava nadčasovej hudby, ktorú Jaro vytvoril,“ uviedol pre médiá Müller.

Šeban bol pri tom od začiatku

„Skladby predvedieme v novom šate. Bude to krásny komorný večer, plný príhod spojených s Jarom Filipom. Prirodzene a vtipne, lebo on bol taký človek, s ním sa vážne ani nedalo,“ doplnil spevák. Gitarista a skladateľ Andrej Šeban prijal ponuku Richarda Müllera na turné s nadšením, bol totiž súčasťou tvorivého obdobia Richarda Müllera a Jara Filipa. 

„Po rokoch som si skladby Jara Filipa znovu vypočul a uvedomil som si, aké sú to silné veci, dobré pesničky. Dostal som chuť si Jarovu tvorbu znova zahrať. Turné považujem za možnosť pozrieť sa na tieto piesne s odstupom 15 rokov. Prvé, čo mi napadne pri spomienke na Jara Filipa, je Cigaretka na dva ťahy a celé to obdobie, ktoré bolo veľmi silné, naozaj po všetkých stránkach. Spomínam aj na album Bolo nás jedenásť, ktorý pre mňa veľmi veľa znamenal a mám ho veľmi rád. Pamätám sa na to, keď Richard začal tvoriť s Jarom Filipom, bol som prvý, ktorý ich spoločné skladby okrem nich počul. Bol som pritom od začiatku,“ dodal Andrej Šeban.

Na jesenné turné 15 rokov bez Filipa sa môžu tešiť v 20 mestách a to na Slovensku, v Česku, ale i Londýne. A medzi vybranou dvadsiatkou nechýba ani náš Prešov. Koncert sa tu uskutoční 26. októbra v Kine Scala.

Čítajte tiež:

Na Dobrom festivale bude najväčšie pódium v histórii: Stavať sa ide 3 dni, hrala na ňom Metallica

TOP 10 akcií tohto leta v Prešove a okolí: Lákadlá, na ktoré sa už teraz môžete tešiť

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM