Správy

Hudák v Kyjeve študoval herectvo: Veľa priateľov je namiesto divadla so zbraňou v rukách

Keď sa konečne môžu hrať koncerty, stane sa tak len kvôli vojne. Prešovčania opäť vyšli do ulíc, aby podporili susednú krajinu sužovanú ruskou agresiou.

Ilustračný obrázok k článku Hudák v Kyjeve študoval herectvo: Veľa priateľov je namiesto divadla so zbraňou v rukách
Zdroj: Erik Wittner

Centrum Prešova bolo v nedeľu (6. 3.) večer miestom Koncertu pre Ukrajinu. Podporu Ukrajine a jej obyvateľom prišla vysloviť desiatka umelcov z Prešova a východného Slovenska, medzi nimi aj známe osobnosti hudobnej a umeleckej scény.

Koncert príhovorom otvoril Michal Hudák, ktorý v Kyjeve študoval a Ukrajinu pozná. Po ňom prišiel na pódium folkový spevák Edo Klena, z Komajoty Martin Husovský a saxofonista Mário Gapa Garbera a z Chiki liki tu-a Martin Višňovský.

Vojnové šialenstvo

Tentoraz však nie ako hudobník, ale ako rečník. Zahrali aj ElevenHill, Lukáš Adamec s Viktorom Špakom, Ondrej Kandráč, Katarína Koščová, Akustika, Heľenine oči, Hrdza, Jaroslava Sisáková a vystúpili aj ukrajinské študentky Kristina Ihnat a Júlia Kovalchuk.

Z pódia aj z hľadiska zaznelo spoločné: „Nie vojne na Ukrajine.“

„Že sa po covidovej pauze dostanem na pódium pred ľudí pri takejto príležitosti, to som si nemyslel. Je nezmyselná situácia, nikto netušíme, aké pohnútky mohli viesť k tomu, aby spustil vojnové šialenstvo u susedov. Priamo sa ma to dotýka, pretože som štyri roky strávil na Ukrajine, študoval som tam herectvo, mám tam množstvo priateľov a nielen v Kyjeve, ale aj v ďalších mestách,“ povedal pre Tasr Michal Hudák.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Na druhej strane povedal, že veľa priateľov, ktorých má v Rusku, mu píše, že sa hanbia za svoju krajinu, za to, čo sa udialo.

Namiesto dosiek zbrane

„Keď sa teraz pozerám na zábery z miest, po ktorých som sa prechádzal, ako vyzerajú, keď mi posielajú moji priatelia z Ukrajiny fotografie, kde namiesto toho, aby stáli na divadelných doskách, sú so zbraňou v rukách niekde v uliciach, nenecháva ma to chladným,“ doplnil zabávač, ktorý však v tento večer myslel na iné veci ako vtipy a smiech.

„Dva a pol roka sme plakali, že nemôžeme hrať. A teraz, keď sme si vydýchli na chvíľočku, že svitla nádej, prišla ešte väčšia katastrofa. Toto je ľudská tragédia, to sa nemalo stať. O to viac je mi to ľúto, že trpia nevinní ľudia. Mám veľmi veľa kamarátov umelcov Ukrajincov, ktorí z večera do rána museli zložiť štetce a dostali zbraň. Toto je úplná tragédia, držím im palce, aby sa to čím skôr skončilo. A ako ich poznám, oni sú neuveriteľne hrdý národ, ktorý sa nevzdá,“ doplnil k téme Martin Husovský.

foto: Erik Wittner

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM