Ľubomír Hudačko Rôzne

Hrozivé dianie na Ukrajine púta v Prešove pozornosť: Ľudia sa chodia podpisovať do kondolenčnej knihy

Na Generálnom konzuláte Ukrajiny na Slovensku so sídlom v Prešove je umiestnená kondolenčná kniha, kde je možné vzdať hold obetiam nepokojov na Ukrajine, ale aj vysloviť sústrasť ich rodinám.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé dianie na Ukrajine púta v Prešove pozornosť: Ľudia sa chodia podpisovať do kondolenčnej knihy
Zdroj: TASR

Podľa generálnej konzulky Oľgy Benč sa každý deň chodia do knihy podpísať Ukrajinci žijúci na Slovensku, no často aj Slováci, ktorí s napätím sledujú dianie v jej domovine. Sústrasť vyjadrujú študenti, novinári i obyčajní občania. Pred konzulátom sa dokonca niekedy zhromaždí aj pár ľudí, aby zapálili sviečky a vzdali úctu obetiam nepokojov.

Ona sama sledovala a sleduje s napätím dianie najmä v Kyjeve, kde má dve deti a kde aj sama býva, keď nie je na Slovensku. Jej deti nechceli odísť z mesta, pretože povedali, že toto je história ich vlasti a oni chcú byť pritom.

Ukrajina podľa konzulky žila vždy v harmónii a nie v nepokojoch. „Títo ľudia prišli z rôznych regiónov Ukrajiny, no prišli bojovať za slobodnú a demokratickú krajinu, aby Ukrajina bola v rodine európskych krajín, no zomreli. Slovami sa nedá povedať, čo prežívajú ich rodiny a priatelia,“ povedala O. Benč.

Kondolenčná kniha, alebo kniha smútku, ako ju podľa konzulky nazývajú Ukrajinci bude k dispozícií približne ešte mesiac. Keďže ukrajinská tradícia hovorí, že duša človeka odchádza až po 40 dňoch, preto aj kondolencie bude možné zapísať 40 dní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM