Ľubomír Hudačko Správy

Hrozí nám pokuta, ak sa vo fontánach v Prešove okúpeme? A je dovolené aspoň sa ovlažiť?

Ľudia by mali mať na pamäti, že vstupovanie do priestoru fontány ako aj kúpanie sa so sebou prináša riziko úrazov a tiež môže dôjsť k spôsobeniu škody.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí nám pokuta, ak sa vo fontánach v Prešove okúpeme? A je dovolené aspoň sa ovlažiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Leto je aj tento rok poriadne horúce a nejedného návštevníka či domáceho láka osviežiť sa vo fontáne. Tie picie sú odstavené a tak sa neraz stane, že nohy a ruky sú namočené v tých väčších, verejných.

Sú teda napríklad za kúpanie sa vo fontánach v Prešove udeľované pokuty? „Za kúpanie sa vo verejnej fontáne je možné uložiť blokovú pokutu do výšky 30 eur, a to vo väzbe na porušenie VZN mesta Prešov č. 4/2018 o čistote mesta a verejnom poriadku, kde je uvedený zákaz vstupu do mestských fontán a kúpania sa v nich,“ vysvetlil pre Dnes24.sk hovorca mesta Vladimír Tomek.

Pokutu ešte nedali

V tomto roku však podľa jeho slov zatiaľ mestská polícia neuložila blokovú pokutu žiadnej osobe za kúpanie sa vo fontáne. „V zistených prípadoch prevažne išlo o deti, ktoré sa vo fontáne na Námestí mieru osviežovali počas vysokých horúčav,“ spresnil Tomek. Čo ak potrebujeme aspoň ovlažiť končatiny, ak nastanú neznesiteľné horúčavy?

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Príslušníci mestskej polície tolerujú využívanie vody vo fontáne okoloidúcimi občanmi na prípadné osvieženie. Vstupovanie do priestoru fontány ako aj samotné kúpanie sa v nej však so sebou prináša aj riziko úrazov, a taktiež môže dôjsť k spôsobeniu škody na majetku mesta,“ uviedol ďalej hovorca.

Fontány kontrolujú

V tejto súvislosti preto mesto apeluje na obyvateľov, aby do priestoru fontán nevstupovali. Mestskí policajti sú oprávnení takéto osoby z priestoru fontány vykázať.

Mestskí policajti sa totiž pravidelne venujú kontrole fontán v rámci pešej hliadkovej činnosti, ale aj prostredníctvom pracovníkov mestského kamerového systému.

„Hlásenia však v tejto súvislosti dostávame aj od občanov prostredníctvom tiesňovej linky 159, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Kontrolu fontány na Námestí mieru vykonávajú okrem príslušníkov MsP aj hliadky miestnej občianskej poriadkovej služby v Prešove,“ dodal na záver Tomek.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM