Ľubomír Hudačko Správy

Horúčavy v Prešove zapričínili aj skrátenie pracovného času: Mesto robí rôzne opatrenia!

Horúčavy v Prešove zapríčinili aj skrátený aj pracovný čas! Stalo sa to v prípade pracovníkov mestského úradu na Hlavnej. Mesto okrem toho robí rôzne opatrenia. Vo vysokých teplotách sú nenahraditeľné aj prešovské fontány, ktoré majú nielen estetický, ale aj zdravotný význam.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy v Prešove zapričínili aj skrátenie pracovného času: Mesto robí rôzne opatrenia!
Zdroj: TASR

Fontány sú podľa hovorkyne významným zvlhčovačom a ionizátorom ovzdušia. Na území mesta je jedenásť klasických fontán a tri fontány s pitnou vodou. Tie okrem estetického a umeleckého významu, plnia najmä v týchto horúcich dňoch aj funkciu praktickú. Na prevádzku prešovských fontán sa každoročne predpokladá objem približne dvetisíc kubických metrov vody.

Mesto Prešov už od začiatku týždňa zabezpečuje znižovanie teploty ovzdušia zvlhčovaním vzduchu vertikálnym i horizontálnym postrekom verejných priestranstiev. Tie realizuje v centre na Hlavnej ulici. Na priľahlých uliciach a sídliskových zónach sa opatrenia robia hlavne počas obeda a popoludní, teda v čase od 11.00 h. do 15.00 h.

"Skrátený pracovný čas sa týka len starej budovy radnice na Hlavnej. Na každom odbore však v takomto prípade musí byť zabezpečený chod tak, aby bola zachovaná funkčnosť úradu. To v praxi znamená, že občania nepocítia žiadne obmedzenie. Nová budova na Jarkovej ulici, kde sa nachádza kancelária prvého kontaktu a matrika, je plne klimatizovaná, v tejto budove sú aj oddelenia kultúry a športu, školstva, služieb občanom a sociálnych služieb a stavebný úrad, kde rovnako pracujú bez zmeny,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

V tejto súvislosti je na mestskom úrade pri takýchto teplotách každý deň monitorovaná teplota v tieni v hodinových intervaloch Ak na základe týchto meraní prekročí teplota tridsať stupňov v tieni v exteriéri, je vydaný pokyn na skrátenie pracovného času.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM