Ľubomír Hudačko Rôzne

Hlavy v smútku sú preč: Zo slnečného počasia majú radosť i prevádzkovatelia terás!

Zdalo sa, že leto ako keby nie a nie prísť. Majitelia reštaurácií, ktorí majú posedenie aj vonku zrejme mali slzy na krajíčku. Situácia sa však obrátila a my sme zisťovali, ako vplýva počasie na ich tržby.

Ilustračný obrázok k článku Hlavy v smútku sú preč: Zo slnečného počasia majú radosť i prevádzkovatelia terás!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na prevádzku terás je správny čas teraz

Zjednodušene sa dá povedať, že cestu na príjemné posedenie pod holým nebom si nájde ten, kto si ho nájsť chce. Či už slnko zájde za mraky, alebo sa potí pri tridsiatkach. Inak tomu nie je ani na Hlavnej ulici, či Floriánovej, kde sme oslovili pracovníkov letných terás: „Mám pocit, že situácia je rovnaká. Ľudia prídu, aj keď je pod mrakom, alebo prší. Nezaznamenali sme výrazný odliv či príliš tržieb počas zmien počasia,“ povedala nám Denisa z Caffé Miláno.

Trochu odlišnú odpoveď sme dostali aj z terasy Átrium na Floriánovej ulici. Podľa nich je účasť zákazníkov podľa zmeny počasia celkom logická: „Ak prší, príde menej ľudí. No piatky a v sobotu je záujem, pochopiteľne, väčší. Tie výkyvy teplôt nám nespôsobili zásadné zmeny,“ povedala nám Mária.

Pýtali sme sa aj na ďalších zastávkach v potulkách mestom a odpovede boli všetky rovnaké; ak je zamračené, príde ľudí menej. Ak sa vyjasní, tržby sa zvýšia. Uviedli nám to vo Filmcafé: „Keď bolo škaredo, ani sme terasu neotvárali. Teraz je to lepšie,“ povedali nám. Podobno to je aj v prípade reštaurácie Metro.

Ak neuhradíte daň, terasu si o rok neotvoríte

Viac na tému terasy sme sa opýtali aj na radnici mesta: „V tomto roku sme evidovali 57 žiadostí o umiestnenie terasy alebo letného sedenia. Všetky sú vybavené kladne. V minulom roku to bolo 45 žiadostí. Títo žiadatelia pri podávaní žiadostí zaplatia správny poplatok do výšky maximálne 99,50 (závisí to od doby umiestnenia terasy) a mesto im potom vyrúbi daň za umiestnenie letného sedenia. Na uliciach Hlavná, Floriánova a Metodova sa vyrubuje daň vo výške 0,33 eur za meter štvorcový na deň a pre ostatných uliciach je to 0,19 eur za meter štvorcový na deň. Budúci rok im nebude vydané rozhodnutie na umiestnenie terasy, pokiaľ túto daň neuhradia,“ uviedla hovorkyňa Jana Jurčišinová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM