Marcel Mojžiš Samospráva

Hlavný kontrolór mesta sa vzdal funkcie: Milan Tkáčik o svojom odchode...

Hlavný kontrolór mesta Prešov Milan Tkáčik sa vzdal funkcie. Primátor mesta Pavel Hagyari dnes na začiatku zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) oznámil, že hlavný kontrolór doručil písomné vzdanie sa funkcie v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Hlavný kontrolór mesta sa vzdal funkcie: Milan Tkáčik o svojom odchode...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Tkáčik bol do funkcie hlavného kontrolóra mesta zvolený poslancami mestského zastupiteľstva v decembri v roku 2002 a následne ho vo funkcii na ďalšie šesťročné obdobie potvrdili aj v decembri 2008 a mal ju zastávať až do roku 2014.

„Tento krok som už avizoval skôr, mám na to osobné dôvody,“ povedal krátko hlavný kontrolór. Primátor konštatoval, že na základe žiadosti chce hlavný kontrolór skončiť vo funkcii 30. júna tohto roka. Pripomenul, že podľa zákona o obecnom zriadení je potrebné najneskôr do 60 od abdikácie uskutočniť voľbu nového hlavného kontrolóra.

„Jeden z poslaneckých klubov predložil návrh, aby sa pripravili podmienky na výberové konanie a prípadne aj voľbu, ktorá musí ísť cez zastupiteľstvo. Tak, aby bol post hlavného kontrolóra obsadená od 1. júla,“ povedal Hagyari. Určená komisia po otvorení obálok posúdi či boli zo strany prihlásených uchádzačov o tento post splnené podmienky a zoznam kandidátov posunie na schválenie do MsZ, kde bude mať každý z kandidátov päťminútovú prezentáciu. Zastupiteľstvo následne rozhodne o novom kontrolórovi v tajnej voľbe alebo verejným hlasovaním.

Na základe dnes schváleného uznesenia mestského parlamentu bola uzávierka na podávanie prihlášok na funkciu hlavného kontrolóra stanovená na 10. júna. Poslanci by mali kontrolóra voliť na zasadnutí MsZ 24. júna tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM