Ľubomír Hudačko Rôzne

Hlava štátu v Prešove: Čaputová sa vydala i na prechádzku mestom, FOTO a VIDEO

Do Prešova zavítala prezidentka Zuzana Čaputová. Program má bohatý. V metropole Šariša absolvovala aj pešiu prechádzku mestom.

Zdroj: Dnes24.sk

Do nášho mesta dnes prišla prezidentka Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová má v Prešove a okolí bohatý program, ktorý je naplánovaný na dva dni.

Dnes jej program odštartoval obedom s prešovskou primátorkou Andreou Turčanovou a županom Milanom Majerským. Následne hlava štátu predstúpila pred médiá s vyhlásením.

Z pozície prezidentky

„Je to môj druhý regionálny výjazd a je veľmi dôležité pre mňa byť v krajine, poznávať jednotlivé kúty aj z pozície prezidentky a s kompetenciami, ktoré mám. Veľmi ma zaujíma, čím daný región žije a Prešov sme si vybrali aj z toho dôvodu, že je to kraj a región, ktorý má najväčší problém s vyľudňovaním. S ľuďmi, ktorí sa odsťahovávajú a nevracajú sa naspäť. Rozprávali sme sa o príčinach tohto javu,“ uviedla.

Podľa slov Čaputovej to súvisí napríklad s infraštruktúrou a dlhodobo neriešeným problémom dobudovania trasy, ktorá prepojí sever krajiny s juhom. „Hovorili sme aj o tom, že infraštruktúra má vplyv aj na mieru zamestnanosti. Venovali sme sa aj téme menšín, či už rómskej, alebo rusínskej a aj evnironmentálnym problémom regiónu. Počula som však aj dobré správy o úspešných projektoch, ktoré sa daria,“ pokračovala hlava štátu.

Čaputová: Prešov je krásne mesto

Podľa jej slov sme jedna z najrýchlejšie starnúcich krajín v rámci Európskej únie. „A keď mladí ľudia odchádzajú za prácou preč, tak ich rodičia tu zostávajú a veľakrát bez opatery. Potom je to dopad na miestnu samosprávu, aby poskytovala opatrovateľskú starostlivosť. Celkovo však mám pocit, že Prešov je krásne, prosperujúce mesto a Prešovský kraj je taký, kam sa oplatí vybrať. Ponúka veľmi veľa turisticky zaujímavých atrakcií. Ale zároveň sa budem snažiť pri rozhovoroch s kompetentnými predstaviteľmi rezortov byť nápomocná v kľúčových oblastiach,“ dodala.

Hlava štátu si to potom namierila do areálu Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Na popoludnie tam totiž naplánovali prehliadku nastúpenej jednotky prezidentkou SR a taktiež aj prehliadku vrtuľníkov.

Na záver jej dnešného programu je v pláne prehliadka Múzea rusínskej kultúry v Prešove a diskusia prezidentky SR so zástupcami rusínskej komunity.

A aký program čaká v Prešove a okolí Zuzanu Čaputovú zajtra? To si už môžete pozrieť v článku, ktorý sme na našom portáli priniesli.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTOGRAFIE z miesta: Zuzana Čaputová na prechádzke Prešovom
8
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM