Jaroslav Dodok Rôzne

Hľadať džob nie je len tak: Rady od profíkov ako na to

Hľadáte novú prácu? V tom prípade si určite prečítajte tipy, ako pri zháňaní nového fleku, čo najviac zabodovať. Vybrali sme najdôležitejšie rady od profesionálov, pridali naše a prinášame návod na to, aby si zamestnávateľ vybral spomedzi uchádzačov

Vyhnite sa sklamaniu[/si­ze][/color]

Najjednoduchšou možnosťou ako si hľadať prácu sú internetové pracovné portály. Tie umožňujú do filtra zadať vaše vzdelanie či jazykové znalosti, ale i to, aký druh práce hľadáte, v akom meste či kraji. Počítač tak vyberie iba ponuky vhodné pre vás.

Následne reagujte iba na tie ponuky, pri ktorých spĺňate všetky podmienky. Vyhnete sa tak sklamaniu z množstva zamietavých či vôbec žiadnych odpovedí. Dôležité je sledovať pracovné ponuky čo najčastejšie. Na internete pribúdajú denne a čím skôr zareagujete na inzerát, tým je vaša šanca vyššia.

Polovica ide hneď do koša![/size][/co­lor]

Keď sa rozhodnete, na ktorú ponuku zareagujte, nasleduje odoslanie životopisu, často aj motivačného listu. Obzvlášť si dajte záležať na životopise. Práve on zväčša rozhoduje o tom, či vás na pohovor pozvú alebo nie. Podľa portálu Profesia.sk viac ako 50 % životopisov putuje do koša kvôli nízkej kvalite hneď po prvom pozretí!

Preto dodržujte všetky pravidlá pri jeho písaní a hlavne sa vyhnite gramatickým chybám. Taktiež buďte maximálne stručný a výstižný. Pre každého zamestnávateľa životopis čiastočne upravte. Upriamte pozornosť na aktivity, úspechy, skúsenosti a vlastnosti , ktoré by mali zaujať konkrétneho zamestnávateľa.

V motivačnom liste zdôraznite to, v čom ste lepší než ostatní. Je to čosi ako obálka DVD-ečka, ktorá vás má presvedčiť, aby ste chceli film vidieť – v tomto prípade uchádzača na pohovore.

Hlavne neklamte![/si­ze][/color]

Na internete nájdete podrobné návody ako napísať obe listy. Naša rada sa dá zhrnúť do jedného slova: NEKLAMTE! A ani nijako nepreceňujte svoje schopnosti. Zaručujeme vám, že personalista zistí, že po nemecky nehovoríte plynule a skúsenosti v kancelárii je maximálne utieranie prachu vo firme u otca. Kvôli zbytočnému klamstvu prídete nielen o prácu, peniaze, čas, ale možno aj šancu sa zamestnať vo firme o niekoľko rokov.

A ešte častá chyba na záver: životopis neposielajte z mailu typu sašenka421@zoznamka.sk. O dôvodoch snáď ani netreba hovoriť.

Ukážte sa v tom najlepšom svetle[/size][/co­lor]

Pokiaľ ste zamestnávateľa v životopise presvedčil, aby vám naň odpísal „pozývame Vás na pohovor“, teraz ho musíte presvedčiť, aby vám povedal „berieme vás“.

Na internete opäť nájdete podrobné informácie o tom, ako pohovory prebiehajú, aké otázky vám budú klásť atď. My vám poradíme čosi iné: Žiadna teória vám nenahradí prax. Vráťte sa do detstva a zahrajte sa nie na obchod či doktora, ale „na pohovor“. Najlepšie s niekým, kto už s tým má skúsenosti. Verte, že tu obzvlášť platí – ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

Myslite na to, že cieľom pohovoru je to, aby ste zamestnávateľa presvedčili, že ste preň ten pravý a že budete prínosom pre firmu. Buďte samým sebou, nehrajte sa na nikoho lepšieho, ale predstavte sám seba v tom najlepšom svetle!

[blockquote]Naj­častejšie chyby na pohovoroch podľa Lucie Burianovej, PR manažérky portálu profesia.sk:

  • nevhodné oblečenie
  • neospravedlnené meškanie
  • nevhodný slovný prejav, slangové, ba až vulgárne výrazy
  • pomalé reakcie na otázky
  • príliš časté spomínanie platu, benefitov a nadčasov
  • duplicitné otázky – dávate tak najavo, že personalistu nepočúvate
  • prejavy nervozity, nesústredenosti
  • nepremyslená prezentácia svojich schopností
  • prerieknutie sa, protirečenia, prezradenie, že ste v životopise klamali
  • „ohováranie“ terajšieho, resp. minulého zamestnávateľa
  • nedostatok informácii o spoločnosti, jej službách, v ktorej si hľadáte prácu[/blockquote]

A hlavne – nebojte sa usmiať a buďte príjemne naladený hneď od prvého momentu, pretože aj tu funguje akási láska na prvý pohľad. Veríme, že sme vám našimi radami pomohli. Želáme vám úspešné výberové konania!

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all] TU![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

student24.sk/Kornel Kubík foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM