Ľubomír Hudačko Kultúra

História prešovských kaviarní: Ktorá z nich bola v Hornom Uhorsku vyhlásená za najlepšiu?

Ďalšia čast obľúbeného Objavovania Prešova sa tentoraz niesla v znamení kaviarní a vinární či krčiem. Zvedavci, ktorí chceli bádať v histórii sa mohli dozvedieť, ktorá kaviareň bola v Hornom Uhorsku vyhlásená za najlepšiu i to, kto vo vtedajšej dobe spôsobil škandál.

Ilustračný obrázok k článku História prešovských kaviarní: Ktorá z nich bola v Hornom Uhorsku vyhlásená za najlepšiu?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Niektoré kaviarne patrili medzi európske skvosty. Pôvodnému účelu už slúži len tá najslávnejšia. Viac nám o téme prezradila sprievodkyňa Objavovania Prešova Andrea Sivaničová.

Ktorá kaviareň ešte dodnes slúži v Prešove svojmu pôvodnému účelu? Je jediná?

Svojmu pôvodnému účelu už dnes slúži len bývalá kaviareň Berger – dnes reštaurácia a cukráreň Viktória. Ak by sme hovorili o pohostinstvách, tak k tým historickým patrí Zborovského krčma resp. Krčma u Zborovských, dnes známa viac ako prešovská Trinástka – tento názov jej prischol v druhej polovici 20. storočia po tom, ako bola Zborovského krčma po roku 1948 znárodnená.

V minulosti bol Prešov známy ako stolica krčiem. Prečo tomu tak bolo?

Ako stolica krčiem bola v druhej polovici 19. storočia v rámci Uhorska označovaná Šarišská stolica, ktorej sídlom bol Prešov, kde v tom čase bol veľký počet krčiem, vinární, kaviarní, pohostinstiev, bodeg, či výčapov rôznej úrovne a kvality.

Iste sa zrodili aj rôzne škandály. Aké sa vyskytli v prešovských kaviarniach?

Škandálov boli isto viacero, no nie o všetkých vieme. Väčšina z nich sa zachovala v policajných správach a novinových článkoch. Jedna z nich informuje o kontrole v prešovských podnikoch zameranej na úroveň čistoty a poriadku. Kontrola bola vykonaná na základe viacerých sťažností, no najmä vtedajšieho šarišského podžupana Štefana Szineyi-Merseho. Ďalší sa odohral, keď v roku 1911 do mesta zavítala Bocskajova kabaretná spoločnosť povestná peknými, ale aj odvážnymi herečkami. A jedna z nich sa rozhodla miestnej spoločnosti predstaviť najnovší módny hit z Paríža, a to úzke nohavice. A hoci tieto nohavice ešte doplnila sukňou s veľkým rázporkom, v meste spôsobila nevídaný rozruch, ktorý museli riešiť až policajti. Módna novinka mnohých rozhorčila a považovali ju za nezmyselnú a neprijateľnú, pretože žiadna slušná žena a ani dobre vychovaná slečna si také niečo neoblečie. Ani teraz a ani za sto rokov. Iste netušili, ako veľmi sa mýlia. Ďalší z príbehov sa zachoval len v ústnom podaní Jozefa Bodnára. Pred druhou svetovou vojnou tu vraj vždy jeden dôstojník v deň, kedy obdržal žold, vošiel na koni a s vytasenou šabľou prišiel na pohár šampanského a pritom sa mu podarilo rozbiť aj zariadenie kaviarne, no škodu vždy uhradil.

Zaujíma nás aj prvá zmienka o prvej vinárni v Prešove. Je známy jej dátum?

Prvá zmienka o vinárni v Prešove sa objavuje v polovici 15. storočia.

A na záver spomeňme poctu pre Prešov. Ktorá kaviareň teda bola vyhlásená za najlepšiu v Hornom Uhorsku?

Pred prvou svetovou vojnou bola v ankete vyhlásená za najlepšiu kaviareň v hornom Uhorsku Bergerova kaviareň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM