Ľubomír Hudačko Kultúra

História prešovského letectva: V novej knihe spomienky i na psa parašutistu

Budú v nej zahrnuté aj osudy ľudí, ktorých túžba vznášať sa medzi nebom a zemou nikdy neopustila. Všetko je zhromaždené v dokumentácii s názvom "Spomienky pilotov a parašutistov Aeroklubu Prešov".

Ilustračný obrázok k článku História prešovského letectva: V novej knihe spomienky i na psa parašutistu
Zdroj: Webnoviny.sk

Krst už túto sobotu

S myšlienkou vydať takúto knihu prišiel pred niekoľkými rokmi Mikuláš Borodáč. Asi tri roky trvalo zostavovateľom publikácie Viliamovi Zbiňovskému a Jánovi Eštokovi kým pozbierali príbehy členov klubu, získali ďalší materiál a fotografie, ktoré by mapovali dejiny lietania v období 1938 – 2000.

Knihu v sobotu 15. 6. o 15. hodine slávnostne uvedú do života na letisku v Nižnej Šebastovej v areáli Aeroklubu Prešov. Na stretnutie sú pozvaní súčasní a bývalí členovia aeroklubu, ich príbuzní, ale aj široká verejnosť.

„Táto kniha má 384 strán, svojimi príbehmi a článkami o histórii do nej prispelo okolo 60 ľudí. Nachádza sa v nej 91 príbehov, takmer 750 fotografií, ktoré pochádzajú hlavne zo rodinných archívov a pri každom príbehu je karikatúra,“ konštatoval Zbiňovský.

Dodal, že informácie čerpali z dokumentov, leteckých denníkov a rozprávania ľudí. Publikácia zachytáva históriu bezmotorového i motorového lietania, športového i vojenského letectva v Prešove, parašutizmu, ale aj leteckého modelárstva.

Informácie o pilotoch i vzniku základne

Pripomenul, že mnohé z príbehov sú veľmi zaujímavé, pretože hovoria o chvíľach, ktoré piloti a parašutisti zažili. Nájdu sa tu veselšie i smutnejšie príbehy. Nechýbajú ani informácie o tých, ktorí sa pri lietaní zranili, alebo tragicky zahynuli.

V knihe sú zachytené životné osudy známych prešovských pilotov ako napríklad Imricha Majoroša, Gejzu Markoviča a mnohých ďalších. Dá sa v nej dočítať aj o úspechoch parašutistov Ladislava Platka a Milana Olenočina, ktorí sa ako členovia tímu podieľali na vytvorení svetového rekordu v nočnom skupinovom zoskoku.

„Nechýbajú tu ani state o vzniku vrtuľníkovej základne, činnosť vojakov ozbrojených síl a ich pomoc pri katastrofách a hasení požiarov,“ vysvetľuje Zbiňovský.

Parašutistom i pes

V knihe však nie sú napísané len príbehy ľudí. Podľa Zbiňovského málokto vie, že v Prešove mali aj psa parašutistu, ktorý bol v druhej polovici minulého storočia v leteckých kruhoch pomerne známy.

„Čitateľ sa teda môže dozvedieť, ako sa sučka Bobina dostala na filmové plátno. Spolu so svojim pánom Milanom Malíkom absolvovala 34 zoskokov a účinkovala vo filme Váhavý strelec,“ doplnil Zbiňovský.

Krstnými otcami knihy „Spomienky pilotov a parašutistov Aeroklubu Prešov“ budú veliteľ Vrtuľníkového krídla Prešov Róbert Tóth a pilot a podnikateľ Daniel Tomko.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM