Monika Földešiová Rôzne

Hasiči sa od noci nezastavili, vyhlásili 1. situačný stupeň!

Husté sneženie v Prešovskom kraji spôsobuje vážne komplikácie v doprave. V noci na niektorých miestach pripadlo aj viac ako 25 centimetrov snehu. Ťažký mokrý sneh zapríčinil lámanie konárov a stromov.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči sa od noci nezastavili, vyhlásili 1. situačný stupeň!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé cesty sú prejazdné len s veľkými problémami, došlo aj k niekoľkým dopravným kolíziám. Obmedzená je aj maximálna povolená rýchlosť na diaľnice D1 Prešov – Budimír.
Policajti hlásia pre husté sneženie ťažko prejazdný úsek cesty medzi Levočou a Klčovom, pred úsekom údajne mali problém prejsť aj cestári a hasiči, pre skrižované kamióny.

V okresoch Prešov a Poprad je od dnešného rána v platnosti pre zlé poveternostné podmienky v okolí ciest prvý situačný stupeň. „Prvý situačný stupeň máme vyhlásený od 6.00 h pre oblasť Prešov a pre oblasť Poprad od 8.00 h. Súvisí to s tým, že nám momentálne silno sneží a na niektorých cestách 3. triedy v okolí Prešova, konkrétne napríklad pri Lipníkoch či Záhradnom, máme popadané stromy,“ informoval Tomáš Lažo z odboru prevádzky Správa a údržby ciest PSK.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Milan Podolínsky potvrdil, že zlé počasie v priebehu noci aj v týchto chvíľach zamestnáva hasičov takmer vo všetkých okresoch Prešovského kraja. „Mali viac ako 30 výjazdov. Väčšinou išlo o technické zásahy, kedy bolo potrebné odstrániť polámané stromy z vozovky, ale boli aj dopravné nehody. Zranenia osôb sme k 7. hodine nemali nahlásené,“ uviedol operačný dôstojník.
Pre nepriaznivé poveternostné podmienky bola počas nočnej služby vo výkone takmer všetka technika jednotlivých stredísk Správy a údržby ciest PSK. Cestári najazdili od stredy (6. 2.) večera do dnešného rána v kraji celkovo 17.300 kilometrov. „Každý sypač prešiel svoj okruh, svoju cestu, šesťkrát,“ podotkol Lažo.

Popadané stromy hasiči odstraňovali v okresoch Prešov, Sabinov, Svidník, Bardejov, Vranov, Medzilaborce a v ďalších. Väčšinou vraj stromy padali jednotlivo, hasiči sa však museli často presúvať.

Horské priechody na území kraja sú pokryté dnes ráno vrstvou snehu vysokou približne päť centimetrov. „Niekde je snehu ešte viac. Problémy so zjazdnosťou ciest nám hlásia z okolia Levoče, Kežmarku, Veľkej Lomnice, Tatranskej Lomnice. Pri Veľkom Šariši evidujeme skrížený kamión, ďalší je skrížený pri Bertotovciach. Problémy sú hlásené aj z okolia Sabinova,“ uzavrel Lažo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM