Ľubomír Hudačko Správy

Hádka na rokovaní prešovských poslancov: Padol aj výrok o psychiatrickom prípade!

Na mestskom zastupiteľstve v Prešove to vrelo. Do vlasov si skočili dvaja poslanci, pričom padli aj slová o psychiatrickom prípade. O čo vlastne išlo?

Ilustračný obrázok k článku Hádka na rokovaní prešovských poslancov: Padol aj výrok o psychiatrickom prípade!
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci prešovského parlamentu Vasiľ Janko a Ľudovít Malaga si na rokovaní mestského zastupiteľstva „vymieňali“ názory. A o čo išlo? Poslanci mali na stole prelomenie pozastaveného uznesenia, ktoré bolo prijaté zastupiteľstvom 14.12.2016. Išlo o odkúpenie nehnuteľnosti v susedstve solivarskej materskej školy.

Začudovala sa aj primátorka

Poslanec Ľudovít Malaga priblížil materiál o odkúpení stavby rodinného domu. „Mestské zastupiteľstvo od riaditeľky materskej školy obdržalo žiadosť o rozšírenie jej kapacity. Odbor školstva, kultúry a cestovného ruchu dal kladné stanovisko. V danej materskej škole sú stiesnené podmienky,“ uviedol poslanec Malaga.

Začudovala sa v tomto prípade aj primátorka Andrea Turčanová. „Ak je správne to, čo máme predložené, tak sa bavíme o tom, že stavba zaberá 120 metrov a 177 metrov štvorcových. Pričom 34 metrov štvorcových je pozemok, ktorý sa dá využiť ako školský dvor. Takže my chceme draho kúpiť 200 metrov štvorcových? Chceme kúpiť pre deti dva áre? To bude dosť? To je to rozšírenie školského dvora? Viete si predstaviť, aká to je maličká plocha? Neviem, či toto niekomu pomôže,“ povedala.

Najstarší poslanec Vasiľ Janko sa následne voči tejto kúpe ohradil. „Ostro protestujem proti tomu, aby sme kupovali za veľké peniaze absolútne nezmyselné veci. A to bez toho, aby sme sa tam osobne boli pozrieť ako členovia majetkovej komisie a aby sme mohli referovať občanom, že o čo vlastne ide,“ uviedol poslanec.

Janko: Nejde vám o blaho detí

Znalec podľa jeho slov nezhodnotí, či objekt bude aj opraviteľný a či sa to bude dať do prevádzky, alebo sa to bude musieť dať zbúrať. „Je to prvé zasadnutie tohto roku a vy už pracujete proti občanom, ktorí vás zvolili, kolegovia a kolegyne. Sledujete len svoje obchody. A trvám na tom, že vám ide o vlastný obchod. Vám nejde o blaho tých detí,“ hovoril rozhorčene Janko.

Následne na adresu poslanca Malagu dodal slová, ktoré boli počiatkom sváru. „Predkladal to pán kolega Malaga a vyzerá to tak, že má na tom nejakú spoluúčasť. Pretože prečo by to ináč robil? Tak ho srdce kvôli deťom nebolí, aby išiel investovať obrovské peniaze do nehoráznosti,“ do­dal.

Malaga: Ak by som mohol, vyhodím vás

To Ľudovíta Malagu nenechalo chladným. „Toto, čo ste povedali, si vyprosím. U niekoho sa prejavila staroba – choroba. Čo si to dovoľujete, také niečo rozprávať? Ak by som mohol, tak vás odtiaľ vyhodím, ale nemôžem. Môžete sa hanbiť. Toto je aktivita z výboru mestskej časti, kde mestská časť dala na to súhlasné stanovisko. Prijaté uznesenie bolo aj na mestskej rade. Tak aké obchody? Ide o našu mestskú časť a ja som predseda výboru mestskej časti. Táto kúpa bola zaradená preto, lebo prišla informácia z majetkovej komisie, že máme, čo sa týka kúpy pozemkov, nevyčerpaný 1 milión eur,“ argumentoval poslanec Malaga.

Do diskusie sa zapojil aj poslanec Richard Drutarovský, ktorý argumentu poslanca Malagu nerozumel. „Pán kolega, čo je to za argument, že máme nevyčeprané peniaze, tak kúpme starý nevhodný dom za hocijakú cenu? Ja si viem predstaviť aj lepšie využitie peňazí. Ak by sa ten dom kúpil, automaticky tam nebude môcť byť materská škola. Koľko peňazí bude ešte potrebných, aby sa z toho domu stala materská škola?“ pýtal sa Drutarovský.

Slovo v dusnej atmosfére následne opäť patrilo najstaršiemu poslancovi Vasiľovi Jankovi. „Ak niekto hovorí o starobe – chorobe, tak to je človek, ktorý je psychiatrický prípad. Ja si nemyslím, že som chorý. Ja som predsa veľmi výkonný slovenský kardiológ,“ povedal Janko. Poslanec Malaga na to následne reagoval. „Pán Janko, my sa niekde stretneme. Budeš vypovedať niekde,“ uviedol.

Za návrh napokon hlasovalo 17 poslancov, ale keďže šlo o prelomenie veta, na podporu bolo potrebných 19 hlasov. Uznesenie teda napokon schválené nebolo. Viac si môžete pozrieť aj v našej videogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Na rokovaní zastupiteľstva bolo dusno: Poslanci sa pustili do seba
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM