Kultúra

Gregorovce pri Prešove: V deň plánovanej svadby tam bude koncert za Martinu a Jána

5. mája, v deň plánovaného sobáša Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, sa ich rodiny zídu v Gregorovciach. Na koncerte tam vystúpia mnohí známi interpreti.

Ilustračný obrázok k článku Gregorovce pri Prešove: V deň plánovanej svadby tam bude koncert za Martinu a Jána
Foto: Ľubomír Hudačko

Ako prejav spolupatričnosti bude v ten deň v Gregorovciach aj Koncert pre Martinu a Jána, pripravovaný so súhlasom ich rodín. Pri príprave predchádzajúcich spomienkových podujatí sa zistilo, akú hudbu mali Martina Kušnírová a Ján Kuciak radi.

Jana Kirschner či Para

Viacerí ich obľúbení umelci, ako aj ďalšie mená slovenskej a českej scény si do Gregoroviec spolu s príbuznými prídu uctiť ich pamiatku. Podujatie sa začne 5. mája o 14.00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Samotný koncert bude od 16.00 na neďalekom futbalovom ihrisku.

Vystúpia na ňom Jana Kirschner, Sima Martausová, Para, Vec a Zuzana Mikulcová, Konvergencie Quartet – Jozef Lupták, Marián Svetlík, Andrej Baran, Julián Veverica, Michael Kocáb a Karpatské chrbáty, Bez ladu a skladu, Chiki liki tu-a, Sendreiovci, Longital, B Complex, Živé kvety, Puding pani Elvisovej, Štefan Štec a Ľudová hudba Hornád i zbor Gregos z Gregoroviec.

Súčasťou akcie budú aj vizuálne diela, na veľkoplošnej obrazovke bude premietaný výber z reakcie vizuálnych umelcov. Svoju sochu „Spojili nás“ vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsábel, Rudo Sikora pripravuje dielo „Stretneme sa a zanecháme stopu“.

Kyvadlová doprava

„Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncert v deň ich plánovanej svadby má v sebe symboliku stretnutia – v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny, veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine,“ povedal o plánovanom koncerte Michal Kaščák. Z prešovskej hlavnej stanice bude od 13.00 do Gregoroviec a späť premávať kyvadlová doprava, stáť bude okrem stanice aj pri Trojici a pri Šariš parku vo Veľkom Šariši. Okrem Pohody sa na akcii podieľa klub Stromoradie a obec Gregorovce.

Informácie redakcii sprostredkoval PR manažér Edo Kopček

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM