Monika Földešiová Rôzne

Gréckokatolícky arcibiskup sa stretol s kňazmi dôchodcami

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak sa v sobotu 12. februára stretol v Prešove s kňazmi dôchodcami, ich manželkami a s manželkami zomrelých kňazov Prešovskej archieparchie.

Ako uviedol hovorca arcibiskupstva Ján Petrík, stretnutie sa začalo archijerejskou svätou liturgiou v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. V homílii kancelár kúrie otec Ľubomír Petrík povedal, že tieto každoročné stretnutia prešovského arcibiskupa so staršími kňazmi a ich manželkami sú duchovne obohacujúce, "pretože aj vo Svätom písme je slovo starší nielen vyjadrením, že ide o presbyterov, ale je aj synonymom múdrosti, životných skúseností, pokory i vnímavosti na Boží hlas“.
Otec arcibiskup Ján predstavil prítomným súčasný život Prešovskej archieparchie. „Okrem iného im pomocou fotografickej prezentácie pútavo objasnil, čo všetko teraz robíme na našich pútnických miestach v Ľutine a v Litmanovej, ktoré naozaj žijú pre pútnikov, aby tam mohli posilňovať svoju vieru,“ doplnil Petrík. Pripomenul, že v Ľutine blízko baziliky vyrastajú dve nové kaplnky, ktoré by chcel vladyka posvätiť v lete počas archieparchiálnej odpustovej slávnosti. Arcibiskup predstavil aj prácu štyroch formačných centier, ktoré pracujú s mládežou, rodinami a Rómami, aj hodnotné pôsobenie Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity, gréckokatolíckeho kňazského seminára či charity. Všetkým poďakoval nielen za ich účasť, ale aj za ich lásku k Bohu a k cirkvi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM