Ľubomír Hudačko Kultúra

Gorkého hra Vassa: Stalin ju dal prepísať, DAD ju ako prvé v SR uvedie v origináli

Hru v roku 1910 napísal ruský spisovateľ a dramatik Maxim Gorkij. Príbeh o matke, ktorá sa usiluje za každú cenu udržať rodinu aj keď sa jej to nedarí uvedie do premiéry Divadlo Andreja Duchnoviča.

Ilustračný obrázok k článku Gorkého hra Vassa: Stalin ju dal prepísať, DAD ju ako prvé v SR uvedie v origináli
Zdroj: Dnes24.sk

Silný príbeh

Do rusínskeho jazyka ju preložil Valerij Kupka, réžiu vedenie divadla zverilo Svetozárovi Sprušanskému, ktorý s týmto súborom doposiaľ pripravil už päť inscenácií. Konštatoval, že hra ho zaujala svojim dramatickým nábojom a silným príbehom.

Pripomenul, že táto hra mala zaujímavú genézu, pretože najskôr bola uvádzaná tak ako ju autor napísal, neskôr po politických zmenách v Rusku ho Stalin prinútil hru prepísať v duchu socialistického realizmu. V roku 1935 teda vzniká hra Vassa Železnovová, ako ju neskôr uvádzali aj divadlá vo východnom bloku.

Prvýkrát na Slovensku

Podľa režiséra na území Slovenska práve DAD uvedie ako prvé divadlo premiéru pôvodnej Gorkého hry. Doplnil, že dráma v mnohom pripomína súčasnosť, nakoľko aj dnes tu máme novú buržoáziu a vytvárajú sa nevšedné vzťahy.

„Myslím si, že táto inscenácia môže prehovoriť práve o tom, že keď prevážia pseudohodnoty ako majetok, úsilie za každú cenu udržať hmotné statky, pri absencii lásky, porozumenia a ľudskej empatie to môže spôsobiť rozklad nielen v rodine, ale aj v celej spoločnosti,“ povedal režisér.

Záchrana rodiny za každú cenu

Sprušanský vysvetlil, že hra je príbehom o matke, ktorá sa usiluje za každú cenu udržať rodinu aj keď sa jej to nedarí, lebo rodina sa rozpadá a rozpadáva sa aj podnik, ktorý vedie. Všemožne sa usiluje zachrániť majetok, peniaze, ktoré sú v tomto príbehu základným prostriedkom na udržanie rodiny.

Zdôraznil, že hra ponúka príležitosť pre desať veľkých hereckých výkonov. Úlohu hlavnej hrdinky zveril Ľudmile Lukačíkovej, tá konštatovala, že to nie je prvá postava, ktorú naskúšala pod jeho vedením.

„Hrala som aj takéto postavy, ale v takom rozsahu – ženu cieľavedomú, ktorá drží všetkých nakrátko, rozhoduje, nikto jej nemôže protirečiť, nesmie, ona to nedovolí, takú zrejme som ešte ani nehrala,“ povedala predstaviteľka hlavnej hrdinky.

Podľa režiséra, bez ohľadu na to ako Gorkij politicky fungoval a či bol súčasťou budovania nejakého režimu v Sovietskom Rusku, bol predovšetkým vynikajúcim dramatikom a spisovateľom. Divadlá by sa teda mali vrátiť k hodnotám jeho diela.

Premiéra inscenácie Vassa sa začína v piatok 14. 6. o 19.00 hodine vo Veľkej sále Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove.

Foto: archív DAD

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM