Správy

Gastrosektor je zbitý a na pokraji krachu: Prínosom by boli turisti, no v Prešove ich niet

Mesto by preto malo začať podporovať projekty, ktoré aktívnych turistov na území mesta generujú.

Ilustračný obrázok k článku Gastrosektor je zbitý a na pokraji krachu: Prínosom by boli turisti, no v Prešove ich niet
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Historicky prvé, neformálne stretnutie podnikateľských subjektov z oblasti gastrosektora a ubytovacích služieb v Prešove, na ktorom sa v stredu zišlo 28 zástupcov z oboch sektorov, vyústilo do dohody o spolupráci, ku ktorej by radi prizvali aj zástupcov samosprávy a tiež prešovského krajského pamiatkového úradu (KPÚ).

Uviedol to pre TASR Artúr Beneš, jeden z organizátorov podujatia s tým, že ďalšou diskutovanou témou na stretnutí bolo tiež „naštartovanie“ turistického ruchu v krajskej metropole.

Na pokraji krachu

„Gastrosektor je dosť ‚zbitý‘ a po dvoch pandemických vlnách je na pokraji krachu,“ odôvodnil, prečo sa gastrozariadenia rozhodli spolupracovať. Najväčšie problémy, s ktorými sa stretávajú, vznikajú podľa Benešových slov pri styku so štátnymi inštitúciami a tiež samosprávou.

„Pamiatkári v rámci pamiatkovej rezervácie majú dosť striktné pravidlá, ako napríklad pravidlo jednej farby slnečníkov, mobiliáre, napríklad čapovacie zariadenia, nemôžu byť vyložené, reklamy nemôžu byť umiestnené na priečelia domov, nemôžu tu byť ani markízy,“ vymenoval najpodstatnejšie v súvislosti s pamiatkovým úradom.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zo strany samosprávy zas v súvislosti s atraktivitou mesta pre návštevníkov „zvonka“ chýba podnikateľom v gastre a ubytovacích službách aktivita.

Prínosom turisti

„Sme na jednej lodi a v Prešove absentujú turisti, ktorí sú veľkým prínosom pre gastrosektor. Treba nám vytvárať formáty, aby sem turisti prišli, a tých formátov je tu veľmi málo,“ ozrejmil Beneš s tým, že mesto by preto malo začať podporovať projekty, ktoré aktívnych turistov na území mesta generujú.

Nové správy máme aj z východu:

Podľa Benešových slov preto účastníci stredajšieho stretnutia pripravujú deklaráciu o spolupráci, ktorú plánujú podpísať 22. júna.

Chcú byť aktívni

Na stretnutie budú chcieť prizvať aj zástupcov KPÚ a tiež samosprávy.

V súvislosti so spoluprácou s mestom podotkol, že predstavitelia gastrosektora a ubytovacích služieb sa tiež chcú aktívnejšie zúčastňovať na rokovaniach komisie školstva, kultúry a cestovného ruchu mestského zastupiteľstva, kde budú predkladať svoje návrhy, ako „naštartovať cestovný ruch v meste Prešov“.

A vo fotogalérii nájdete skrášlené prostredie vnútrobloku na Štefánikovej a Hviezdoslavovej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Objektívom: Ďalšia lokalita v Prešove je oveľa krajšia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM