Správy

Futbalový Tatran Prešov má 123. narodeniny: Pripomína si ich v existenčných problémoch

Tatran vo svojej histórii vychoval výborných hráčov, neskôr aj trénerov. Všetci však väčšinou hviezdili mimo Prešova. V súčasnosti je klub v slabej kondícii.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový Tatran Prešov má 123. narodeniny: Pripomína si ich v existenčných problémoch
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Po dlhých mesiacoch nastúpili hráči Tatrana Prešov na súťažný zápas. Nedopadol dobre, ale vzhľadom na existenčné okolnosti, ktoré zažíva, je chvályhodné, že ho aspoň odohral.

25. mája 1898

Zakladatelia prešovského tímu 25. mája si iste nepredstavovali taky čierny scenár, ako na tom po 123 rokoch existencie klub bude.

Práve v tento deň totiž v Prešove v roku 1898 vznikol najstarší futbalový klub na Slovensku.

Tatran Prešov bol vtedy pod názvom ETVE Prešov, čo znamenalo Eperjesi Torna es Vivo Egyesület. Vo svojej histórii vychoval výborných hráčov, neskôr aj trénerov. Všetci však hviezdili najmä mimo Prešova.

Jeden pohár

Odohral niekoľkokrát finále Slovenského pohára, ktorý však vyhral len raz, v roku 1992. Viackrát sa porúčal do II. ligy, v roku 2019 vypadol dokonca do tretej. Z nej sa mohol vrátiť hneď naspäť, ale snaženie na vtedajšom priebežnom 1. mieste zastavila pandémia koronavírusu.

Výsledky boli anulované a aktuálne je po dlhej prestávke na 2. mieste za Humenným, ktoré to však má rozbehnuté oveľa lepšie s náskokom siedmich bodov. Tatran totiž prehral prvý jarný zápas v Stropkove 3:1, káder doplnili hlavne mladíci.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

"Chceme dohrať súťaž, aby Prešov nezmizol z futbalovej mapy. Čo sa bude diať po sezóne, to neviem,“ povedal pre sportnet.sk Jozef Kováč, ktorý ako niekdajší asistent trénera mužstvo Tatrana prebral.

Zápasy v Ľuboticiach

Ktovie, ako to s klubom napokon dopadne. Pozadie okolo vedenia a rokovania s mestom prinášajú nedorozumenia a mŕtvy bod. Stále sa nezačala ani obnova staručkého štadiónu.

A zvyšné jarné domáce zápasy? Tie majú hráči odohrať v Ľuboticiach…

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Nové správy máme aj z východu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM