Ľubomír Hudačko Futbal

Futbalový KOMENTÁR: Tatran má veľkú šancu vyhrať ligu. Prebieha dráma, aká nemá obdobu

Niečo podobné si fanúšikovia len tak nepamätajú. Dráma na konci sezóny v II. futbalovej Doxxbet lige nemá obdobu. Tímy zo špice tabuľky sa akoby predbiehali v tom, kto komu ponúkne šancu súťaž vyhrať a preto je na tom pred posledným zápasom veľmi dobre aj Prešov. Má veľkú šancu byť prvým.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový KOMENTÁR: Tatran má veľkú šancu vyhrať ligu. Prebieha dráma, aká nemá obdobu
Foto: Peter Handzuš

V ostatných týždňoch mali hráči Tatrana Prešov šancu posunúť sa na prvú priečku II. futbalovej Doxxbet ligy hneď dvakrát. S prehľadom sa tak črtala šanca ustriehnuť si víťazstvo v lige. Najprv ale len remizovali 1:1 doma s Nitrou a tak boli na rade Košičania.

Košice zlyhali, šancu má Prešov

Lenže úhlavný rival Prešova – a to nielen v tohtosezónnom boji o postup – šancu tiež nevyužil a v Nitre dokonca prehral. Loptička preto bola opäť na strane koňarov. Zelenobieli privítali pri druhej možnosti dostať sa na čelo tabuľky FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Aj v tomto zápase sa zrodila remíza, tentoraz 0:0. Nikto preto nepochyboval o tom, že v poslednom zápase Košičanov si to VSS už nenechá ujsť a práve Pohronie pred vlastnými fanúšikmi zdolá, čím by si hráči vybojovali vytúžený postup do Fortuna ligy. Ale nestalo sa, cez víkend prišla šokujúca správa z Čermeľa – Košice prehrali doma 0:1.

Prešov tak bude mať v piatok tretiu, ale už naozaj poslednú šancu na to, aby sa dostal na prvé miesto a vyhral celú ligu. Právom by mu patrila aj miestenka do najvyššej súťaže. V sezóne plnej zvratov a prekvapení sú fanúšikovia Tatrana permanentne na ihlách. Všetko to odštartoval Dolný Kubín, ktorý sa najprv zo súťaže chcel odhlásiť, aby si to potom rozmyslel a neskôr predsa len odstúpil. Body sa preto mužstvám, ktoré s ním hrali, odrátali.

Kocúrkovo, ktoré nemá obdobu

Za finančné nezrovnalosti voči bývalým hráčom potom pykali Košice, ktoré týmto administratívnym krokom stratili tri body, z čoho vyťažil aj Prešov a ako sa ukázalo na konci sezóny, išlo o veľmi dôležitý fakt. Hoci sa vraňare dušovali, že ich to nepoloží, posledné dva zápasy na konci ročníka nezvládli a prišli o šancu na postup. Tretím významným momentom bolo odstúpenie tímu FK Iskra Borčice a to napriek tomu, že káder pravidelne posilňovali zvučné mená bývalých prvoligistov. Veľký favorit na postup však prenechal miesto iným adeptom a tímy, ktoré stihli odohrať s Borčicami zápasy, prišli o vybojované body taktiež, čím sa poradie v tabuľke opäť menilo.

Kocúrkovo tejto sezóny II. ligy nemá obdobu. Zakončiť ju smutnou čerešničkou na torte môže ďalšie zlyhanie Tatrana, ktorý to má všetko vo svojich rukách. Ak vyhrá posledný zápas doma so Sereďou, po troch rokoch sa môže vrátiť do Fortuna ligy. Nič iné ako výhra mu nestačí. Chce však vedenie klubu vôbec postúpiť do najvyššej súťaže? Na to sme sa opýtali nedávno, prezident klubu Miroslav Remeta nám poskytol svoje stanovisko. „Hráči majú jasné stimuly a podporu z našej strany. Držíme im palce k úspešnému ukončeniu sezóny a tým je pre nás 1. miesto v II. lige,“ uviedol pre portál Prešov 24 Miroslav Remeta.

V hre je aj Liptovský Mikuláš

V hre o prvé miesto po nečakanom zlyhaní Košíc sú však ešte aj ďalšie dva tímy. Nenápadne sa dopredu prebil Liptovský Mikuláš s bývalým trénerom Prešova Jozefom Kostelníkom a s Jánom Papajom a Branislavom Porembom ako bývalými hráčmi zelenobielych. Aktuálne má Mikuláš rovnako 56 bodov ako Košice, ale pre nich obidvoch sa už sezóna skončila a viac zápasov hrať nebudú. Prešov má síce o bod menej, ale posledný zápas so Sereďou ešte pred sebou. Na prvom mieste ale ešte môže skončiť aj košická Lokomotíva, ktorá má na jar skvelú fazónu a vyhrala takmer všetko, čo sa dalo.

Do ligy postúpiť nemôže, keďže je farmou prvoligového Zemplína Michalovce. V prípade výhry v lige je však možný scenár, ktorý sme už v našej lige neraz zažili. Odkúpiť licenciu víťaza II. ligy sa pred rokmi podarilo voči Interu Bratislava tímu FK Senica, podobným spôsobom pochodila aj Dunajská Streda voči Sencu a dobre si pamätáme aj transformovanie Ličartoviec na MFK Košice. Aj zápas Nitry s Lokomotívou Košice preto bude v piatok ostro sledovaným duelom.

Tatran ligu vyhrá len v prípade troch bodov

Ak by sa východniarom v Nitre podarilo zvíťaziť a Tatran by zaváhal, na prvom mieste budú práve oni. Ak však zaváhajú oba celky a tri body nezíska ani jeden z nich, postup do Fortuna ligy môže oslavovať Liptovský Mikuláš. Ten má totiž lepšie vzájomné zápasy ako s Prešovom, tak aj s Košicami. A to pri rovnosti bodov je rozhodujúci fakt. Prešov bude víťazom len v prípade výhry. Ako to teda dopadne ukáže až samotný duel, ktorý priláka určite množstvo zvedavcov a buď sa bude po rokoch na trávniku Prešova konečne oslavovať, alebo príde podobné sklamanie ako cez víkend v Košiciach. Inej cesty už niet, Prešov to má všetko vo svojich rukách a 90 minút na to, aby sa fanúšikom zavďačil za ich celosezónnu podporu, ktorá trvá od 1. augusta 2015. Vtedy zverenci trénera Vargu sezónu odštartovali remízou 0:0 s Lokomotívou. Podobný výsledok do tretice už fanúšikovia len tak nerozdýchajú, pretože takúto obrovskú šancu vyhrať II. ligu Tatran už o rok len tak mať nemusí.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM