Ľubomír Hudačko Kultúra

FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si, ako to vyzeralo v úvodný deň Dobrého festivalu

Aké by to bolo nezahrať ľudovku, ktorú miestni dokonale poznajú. Do setlistu ju zaradili počas Dobrého festivalu muzikanti z IMT Smile, ale svoje party zahrali aj kapely Hex, Korben Dallas, Metropolis. Ako to vyzeralo a čo sa dialo počas prvého dňa na amfiteátri?

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si, ako to vyzeralo v úvodný deň Dobrého festivalu
Zdroj: Dnes24.sk

Mal punc kvalitného obsadenia, ktoré prezentovalo rôzne štýly hudby, očakávaný príval návštevníkov z rôznych kútov krajiny a pohodovú atmosféru. Organizátori urobili kvantum práce, aby sme si aj my mohli vychutnať akciu roka na legendárnom amfitetátri v Prešove.

Aj napriek odporúčaniam z ostatných ročníkov sa Dobrý festival na „Skvelý“ nepremenoval. Latku nepodliezol ani tentoraz, Prešovčania sa jednoducho vedia baviť nech už len prídu na obľúbených domácich (Heľenine oči, Chiki liki tua) či nováčikov (Hex, Korben Dallas) – vždy je dôvod vlniť boky či len tak poklepkávať do rytmu.

Pohoda v Prešove

Kedysi umelci rozdávali energiu na legendárnej Delni, už tretí rok v rade si to Prešovčania namierili na amfiteáter, kde sa uskutočnil celkovo ôsmy ročník Dobrého festivalu. Opäť bol k dispozícii výber dňa, ktorý láka viac alebo rovno ponuka zúčastniť sa oboch a porovnať, ktorý bol lepší. Na úvod prekvapil had čakajúcich pred hlavnou bránou. Žeby sa na poslednú chvíľu rapídne znížilo vstupné? Žiaľ, to sa len falšovatelia voucherov postarali o zdržanie a zbytočné komplikácie, ktoré v takej miere nečakali ani organizátori.

Piatkový program rozbehli debutanti na festivale, no inak na Slovensku dlhoročná stálica, skupina Hex. Aj v metropole Šariša prezradili, že keď sú sami, sú radi. Presne tak, ako znie ich vysokochytľavý hit. Lenže postupne sa k nim pridalo hojné množstvo tancujúcich a spievajúcich a preto už za bieleho dňa sa valila k ľuďom pozitívna energia od bratislavských chalanov. Tú ešte znásobili Heľenine oči, pre zmenu stálica festivalu. Rozprúdila dav svojským humorom v energických piesňach a nenechala nikoho na pochybách, že pohodu vie zorganizovať aj Prešov.

Zeleninová zostava

Novinkou aktuálneho ročníka bola šanca zažiť voľný pád s heslom „možno urobíš krok vpred“, čo znamenalo nechať sa vyvesiť na lane do niekoľkometrovej výšky a čakať, až to s vami žuchne dole. Adrenalínoví fajnšmekri si nenechali zájsť chuť a veru, krv tuhla aj okoloidúcim. Množstvo účinkujúcich malo iné starosti, zabaviť publikum dobrou hudbou. Vybrať sme si mohli z inštrumentálnej (Fúzy Múzy), elektrorockovej (Metropolis), alebo popovej, či ak chcete „Pappovej“ (Michaella Papp).

A večer už aj z hlavných ťahákov, tradičného vystúpenia domácich IMT Smile a neskôr aj Chiki liki tua. Miestami prekvapili prví menovaní výberom skladieb – Ivan Tásler zahral na želanie publika výzvou, čo chcú počuť (ujali sa Vrany) a zazneli aj skladby ako Úprimnú sústrasť, Úsmev a čaj alebo Vyvedený z miery. Na ich vystúpeniach často podobné obsadenie playlistu nepočuť. A svoj priestor dostali aj ľudovky, ktoré dav dokonale poznal. A ja taka dzivočka alebo A od Prešova vedeli naspamäť hádame všetci. To sa už v tej chvíli prakticky nebolo kam hnúť, plné amfičko sa bavilo, zabudlo na problémy a dotancovalo až do neskorých hodín, keď im zahrala aj „zeleninová“ zostava čiže dvakrát Višňa a raz Petruška ako Chiki liki tua. Nestratili sa mladíci z kapely Pappylon na záver, vysoká návštevnosť jednoznačne potešila, interpreti neurazili a hudba bavila. Však to bol Dobrý festival.

foto: Jana Bujňáková

Dobrý festival 2014: Prvý deň rozpútal dobrú náladu týmito účinkujúcimi!
15
Galéria
Dobrý festival, deň prvý: Chiki liki tua opäť aj ako metalisti!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM