Ľubomír Hudačko Kultúra

Fotoobjektívom z Prešova: V centre mesta už odštartovalo Fašiangovanie 2018

Veľká rozlúčka s obdobím zábav už v Prešove odštartovala. V centre mesta prebieha Fašiangovanie 2018. Boli sme sa naň pozrieť aj s našim objektívom.

Ilustračný obrázok k článku Fotoobjektívom z Prešova: V centre mesta už odštartovalo Fašiangovanie 2018
35
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Všade samé lákavé vône a chytľavé melódie k tomu. V Prešove na Hlavnej sa dnes koná obľúbené podujatie, ktoré nesie názov Fašiangovanie.

Masky aj sochy

A na Fašiangovaní sme sa boli pozrieť okolo obeda aj my. Hneď nám padlo do očí, ako priamo pred očami návštevníkov uzrievajú svetlo sveta chutné klobásky, vyrezávajú sa sochy v nadmernej veľkosti či vyrábajú vajíčka s veľkonočnou tematikou. „Išla som len okolo, ale zastavila som sa na chvíľu a popočúvala ľudovky. Tie sa mi páčia, takže ma to hneď zaujalo. Aj stánky s výrobkami naokolo sú zaujímavé, škoda, že ich nie je ešte viac,“ povedala nám pani Viera.

Oči prítomných zaujali aj rôzne druhy masiek, ktorými sa to na Hlavnej ulicil počas našej návštevy medzi ľuďmi len tak hemžilo. Ošípaná pripravená k zabíjačkovým hodom už takisto čakala na ďalšie spracovanie. Medzi okoloidúcimi vládla dobrá nálada.

„Začul som tóny piesne Hej, sokoly a tak som sa pristavil. Len nedávno tu boli vianočné trhy, teraz je to niečo podobné, keď tu vidím tieto stánky. Dievčatá folkloristky sú takisto príťažlivou ozdobou programu, takže je sa na čo pozerať a páči sa mi to,“ povedal v dobrej nálade Jozef.

Ďalší program

To však ešte v rámci spomínaného podujatia nie je všetko, jeho hlavný program sa totiž ešte len začne. Od 15.30 sa totiž zábava presunie na hlavné pódium, kde sa postupne predstaví 15 folklórnych súborov. Program vyvrcholí vo večerných hodinách tradičným pochovávaním basy.

„Som zvedavá na to pochovávanie basy, v Prešove bývam len polroka a vlani som to nevidela. Určite ostanem na program a zvečním si ho aj fotografiami. Nekoná sa to každý deň, tak prečo nie,“ uviedla Dagmar. Pozvaní sú teda všetci, ktorí sa chcú zabaviť v posledný deň fašiangov, obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov do polnoci pred Popolcovou (Škaredou) stredou. Vtedy končí toto obdobie veselosti, zábav, či plesov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Prinášame vám to na fotkách: V našom meste odštartovalo obľúbené Fašiangovanie
35
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM