Ľubomír Hudačko Kultúra

Folklórny Prešov 2013: Vystúpenia spestrili účinkujúci z rôznych kútov Slovenska

Miestny odbor Matice slovenskej v Prešove, mesto Prešov, PKO Prešov a Rusínska obroda na Slovensku zorganizovalo podujatie Folklórny Prešov 2013. Uskutočnilo sa pri príležitosti 1 150. výročia príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda a 150. výročia založenia Matice slovenskej.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny Prešov 2013: Vystúpenia spestrili účinkujúci z rôznych kútov Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci Prešovského kultúrneho leta to bol už deviaty ročník. Na úvod zaspieval hymnickú pieseň pán Ján Očkovič a podujatie otvoril za MO Matice slovenskej Ladislav Matisko a Vladimír Protivňák za Rusínsku obrodu na Slovensku.

Prítomní boli i Šarišské gavaľire

Kultúrny program bol prevažne zameraný na ľudový folklór. Blok rusínskych piesni sprevádzala svojím príhovorom Silvia Zelinková. Cigánske pásmo o korytároch predviedli mladí tanečníci z FS Šarišanček. Popoludnie na námestí divákom spestrili aj súbory FS Haršačan zo Záborského, Zornica a Sosna z Humenného, detský súbor Cifroško z Vranova, Javorina z Malého Šariša.

Rozkvet, to boli zrelí seniori reprezentujúci klub dôchodcov na Sabinovskej ul. v Prešove. Šarišké gavalire ukázali svoje umenie nielen v speve, ale aj v hraní ľudových piesní na zvonkohre. Kvety a ďakovné listy zúčastneným odovzdávala pani Hrabková, a svojím spevom oblečená v tradičnom kroji spestrila záver podujatia.

Text a foto: František Eštočin

Foklórny Prešov
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM