Ľubomír Hudačko Kultúra

Fokloristi z prešovskej Rozmarije: Hviezdili v Bulharsku a označili ich za najlepší súbor festivalu!

Prešovská Rozmarija sa vrátila z dvoch medzinárodných folklórnych festivalov z Bulharka a veru má na čo spomínať. Príjemné prostredie a skvelé podmienky im zabezpečili príležitosť spoznať novú kultúru a očariť miestnych. Až tak, že ich označili za najlepší súbor festivalu!

Ilustračný obrázok k článku Fokloristi z prešovskej Rozmarije: Hviezdili v Bulharsku a označili ich za najlepší súbor festivalu!
Zdroj: Dnes24.sk

Až 35 členná reprezentačná výprava šírila nielen folklór východného Slovenska, ale dôstojne reprezentovala mesto Prešov aj celé Slovensko.

Program zakončili špeciálnym mixom

Rozmarijčatá predviedli program až do záverečného finálneho koncertu, ktorý Rozmarija zakončila celý program svojím špeciálnym Mixom 21 s osobitým posolstvom. Po darčeku pre Bulharsko v podobe najobľúbenejšej piesne sa Rozmarija stala favoritom festivalu. A mesto Chelopech sa nedal zahanbiť a darček vrátil v podobe skvelého videofilmu so svetelnou šou a ohňostrojom.

V Chelopech boli ľudia so zlatým srdcom a tak sa folkloristi lúčili so slzami nielen s oragnizátormi druhého ročníka festivalu, ale aj s priateľmi so Sicílie, Turecka a Rumunska. „Po krásnom oddychu pri mori v Krajmorí a Sozopole, Rozmarija pokračovala v šírení nášho krásneho folklóru v dedinke Dorkovo blízko nádherného kúpeľného mesta Velingrad,“ uviedla za súbor Danka Kovalčiková.

Najlepší súbor na festivale

Aj keď podľa nej nemal festival takú úroveň ako ten prvý, ľudia boli znovu úžasní a dali im všetko, čo mohli. „Dorkovo v prekrásnej prírode ukázalo, že aj do 3 000 dedinky je možné pritiahnúť tisíce ľudí, národnú televíziu, 50 domácich súborov aj 5 zahraničných súborov zo Sardinie, Srbska, Čiernej hory a Cypru. Videli sme Mamuta, oslavovali narodeniny v bazéne so šampanským a dostali sme prívlastok najlepší súbor na festivale,“ pokračovala Kovalčiková.

Nakonec Rozmarija dostala ponuku na dva festivaly do Bulharska o rok a jednu ponuku na Sicíliu. V 38 stupňových horúčavách si Rozmarija užila slávu aj oddych. Dopyt je veľký, a tak aj doma užmá súbor za sebou tri víkendové vystúpenia a pred sebou vystúpenie na Sarius cupe 2015 na medzinárodnom hádzanárskom turnaji v Prešove.

Čítajte tiež:

Kino pod holým nebom začína: V Prešove sa môžete tešiť na tieto filmy, pozrite PREHĽAD

foto: FS Rozmarija

Folklórny súbor Rozmarija: Takto prezentoval prešovskú kultúru v zahraničí
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM