Správy

Firma, čo rieši zimnú údržbu v Prešove sa ohradzuje: Kritiku primátora Oľhu ODMIETAME!

Primátor Prešova František Oľha kritizoval nezvládnutie zimnej údržby firmami, ktoré ju majú na starosti. Vyzval ich na plnenie si zmluvných povinností.

Ilustračný obrázok k článku Firma, čo rieši zimnú údržbu v Prešove sa ohradzuje: Kritiku primátora Oľhu ODMIETAME!
11
Galéria
Zdroj: Ján Štovka

Spoločnosť Záhrada Real, ktorá má v Prešove na starosti zimnú údržbu chodníkov, odmieta nedávnu kritiku prešovského primátora Františka Oľhu.

Tvrdí, že údržbu môže vykonávať len na základe pokynu dispečera – mestskej firmy Správa a údržba komunikácií mesta Prešov.

„Všetky naše vozidlá majú GPS monitoring – v nedeľu (11. 12.) sme vyčistili 370 kilometrov chodníkov a v pondelok (12. 12.) 363 kilometrov chodníkov, plus ručné čistenie zastávok MHD, schodov a priechodov. V Prešove je 329 zastávok MHD a množstvo priechodov a schodov. GPS monitoring bol odovzdaný mestu Prešov, to znamená, že vedia, kde sme boli,“ uviedla konateľka spoločnosti Záhrada Real Daniela Lazoriková.

Čistia opakovane

Niektoré chodníky museli podľa jej slov pre nepretržité sneženie prechádzať opakovane.

„Taktiež, keď prejde veľké auto s pluhom a sypačom po ceste a chodník je hneď vedľa cesty, všetok sneh je opäť na chodníkoch, zastávkach a priechodoch, ktoré musíme opakovanie čistiť,“ skonštatovala Lazoriková.

Čo je najväčší problém

Ako ďalej uviedla, 20 ľudí ručne čistí zastávky MHD, schody a priechody. V nedeľu bolo podľa jej slov v teréne vonku osem vozidiel a v pondelok šesť vozidiel, ktoré zabezpečujú pluhovanie a posyp chodníkov.

„V meste Prešov je veľa chodníkov, ktoré sú úzke a ani malé vozidlo nedokáže ísť po chodníku. Ďalej je problém, že sú nevhodne umiestnené stĺpy uprostred chodníkov, ktoré bránia súvislému prechodu po chodníkoch. Najväčší problém je parkovanie vozidiel na chodníkoch,“ vysvetlila Lazoriková.

V meste Prešov je podľa nej prísny zákaz používania soli na chodníky, schody a priechody.

Kritika primátora

„Môže sa používať len chlorid horečnatý v množstve jedna tona ročne, čiže sa používa len ekologický posyp – kameň a zeolit v centre mesta. Počas nepretržitého sneženia robíme, čo môžeme. Nedokážeme odstrániť zimu, len zmierniť je následky,“ vysvetlila Lazoriková.

Primátor Prešova František Oľha kritizoval nezvládnutie zimnej údržby firmami, ktoré ju majú na starosti. Firmy vyzval na plnenie si zmluvných povinností.

Sú práceneschopní

Šéf prešovskej samosprávy tvrdí, že radnica dostala neúplné až klamlivé informácie o pripravenosti na zimnú údržbu.

Problém je podľa jeho slov s nedostatkom techniky i zamestnancov. Konateľ Správy a údržby komunikácií mesta Prešov Tomáš Fecko reagoval, že operačný plán bol spracovaný v októbri, naplniť sa však dá za plného stavu vodičov.

Viacerí sú, ako podotkol, aktuálne práceneschopní, snažia sa ich však doplniť. Do budúcna bude podľa neho potrebné obmeniť aj techniku.

Zaujímavosťou bolo, že v nedeľu ráno po výdatnej snehovej nádielke sa v Prešove aj bežkovalo. Pozrite si fotogalériu Jána Štovku.

Objektívom: Zasnežený Prešov bol využitý aj na bežkovanie
11
Galéria
Zdroj: Ján Štovka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM