Správy

Filmy, koncerty aj súťaž pre stredoškolákov: V Prešove začalo známe podujatie

Počas Poľských dní sa dozvieme viac o turistických zaujímavostiach poľsko-slovenského pohraničia či presahoch v umení už od sakrálnych obrazov a architektúry.

Ilustračný obrázok k článku Filmy, koncerty aj súťaž pre stredoškolákov: V Prešove začalo známe podujatie
Foto: Milan Kapusta / Zdroj: TASR

Mesiac október je na Filozofickej fakulte (FF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) aj v meste Prešov už tradične spojený s Poľskými dňami. Tohto roku sa koná v poradí šiesty ročník, ktorý začal 6. októbra a vyvrcholí 28. októbra koncertom pri príležitosti ukončenia výstavy Sv. Ján Pavol II. Prešov Dnes 24 o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Cieľom Poľských dní je šíriť a prehlbovať povedomie o Poľsku, jeho jazyku, kultúre, umení, histórii či spoločnosti. Podujatie, rovnako ako po minulé roky, organizuje Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov.

Koncerty, filmy

„Za zrodom myšlienky tohto podujatia stojí Inštitút stredoeurópskych štúdií, kde možno študovať poľský jazyk a kultúru v rámci programu stredoeurópske štúdiá. Výučba poľského jazyka má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Lektorát poľského jazyka bol v Prešove otvorený v akademickom roku 1969/1970, pričom ide o druhý najstarší lektorát uvedeného jazyka na Slovensku,“ ozrejmila Marta Vojteková, riaditeľka Inštitút stredoeurópskych štúdií.

Tohtoročný program je bohatý na koncerty, filmy a výstavy, ktoré sú v meste Prešov naplánované od 6. do 28. októbra, a to na rozličných miestach ako PKO Čierny orol, Konkatedrála sv. Mikuláša či v Kine Scala.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Počas Poľských dní sa návštevníci môžu dozvedieť viac o turistických zaujímavostiach poľsko-slovenského pohraničia, presahoch v umení od sakrálnych obrazov a architektúry až po súčasnú výtvarnú tvorbu.

Festival POcity

Na 6. ročníku nebudú chýbať ani skladby od svetoznámych poľských umelcov či filmová tvorba v rámci filmového festivalu POcity.

Stálou súčasťou programu sú akcie realizované na pôde Filozofickej fakulty PU, ktoré sa v tomto roku konajú pod záštitou dekanky FF Beáty Balogovej.

„Výučbu našich študentov obohatí prednáška Petra Kášu s názvom Medzi romantizmom a modernou: C. K. Norwid, na ktorú nadviaže otvorenie výstavy v Budove Vysokoškolského areálu venovanej tomuto poľskému spisovateľovi,“ uviedla Marta Vojteková. Ako doplnila, druhú literárne zameranú prednášku Medzi fikciou a vedou: S. H. Lem v kontexte literatúry science fiction. odprezentuje Marek Mitka.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

V programe Vladimír Benko predstaví študentom možnosti poľského webového korpusu Araneum Polonicum. O slovensko-poľskom pohraničí budú na pôde univerzity diskutovať Vladislav Grešlík zameriavajúci sa na presahy v umení a Anton Fogaš priblíži turistické zaujímavosti.

Súťaž pre stredoškolákov

V rámci fakultných akcií sa uskutoční aj súťaž určená stredoškolákom a vysokoškolákom na tému Poľsko mojimi očami, ktorú organizačne zabezpečuje riaditeľka Inštitútu stredoeurópskych štúdií Marta Vojteková.

Celý tohtoročný program Poľských dní sa vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu realizuje v súlade s platným Covid automatom a fakultné podujatia v súladne s Opatreniami Prešovskej univerzity.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM